Prawdopodobieństwo

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Weronika_28
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 24 lut 2022, 23:30
Płeć:

Prawdopodobieństwo

Post autor: Weronika_28 »

prawdopodobieństwo otrzymania trzy razy orła w czterech rzutach monetą wynosi:
a) \({3\over8}\) b) \({1\over4}\) c) \({1\over2}\) d) \({3\over4}\)
Ostatnio zmieniony 25 lut 2022, 10:08 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa tematu i wiadomości, cała "matematyka" w kodzie i [tex] [/tex]
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2965
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Prawdopodobieństwo

Post autor: kerajs »

\( P={ 4\choose 3} ( \frac{1}{2} )^3( 1-\frac{1}{2} )^{4-3}= \frac{1}{4} \)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Prawdopodobieństwo

Post autor: eresh »

Weronika_28 pisze: 25 lut 2022, 00:38 prawdopodobieństwo otrzymania trzy razy orła w czterech rzutach monetą wynosi:
a) 3/8 b) 1/4 c) 1/2 d) 3/4
\(|\Omega|=2\cdot 2\cdot 2\cdot 2=16\\
A=\{ooor,ooro,oroo,rooo\}\\
|A|=4\\
P(A)=\frac{4}{16}=\frac{1}{4}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ