Model atomu Bohra

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
POMÓŻCIEMIBŁAGAM
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 17
Rejestracja: 09 sty 2021, 21:43
Podziękowania: 7 razy
Płeć:

Model atomu Bohra

Post autor: POMÓŻCIEMIBŁAGAM »

Elektron przechodzi z orbity n na orbitę k. Wyznacz częstotliwość promieniowania emitowanego przez atom wodoru przy tym przejściu. Ile razy zmieniła się energia kinetyczna elektronu? Wzrosła czy zmalała?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Model atomu Bohra

Post autor: kerajs »

\(hf=E_n-E_k\\
f= \frac{1}{h}( \frac{-me^4}{8 (\varepsilon_0hn)^2 } -\frac{-me^4}{8 (\varepsilon_0hk)^2 }\\
f=\frac{me^4}{8 \varepsilon_0^2h^3 }( \frac{1}{k^2}-\frac{1}{n^2}) \)


\( \frac{E_k}{E_n} = \frac{n^2}{k^2} \)

Energia zmalała (o energię promieniowania) .
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6272
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Model atomu Bohra

Post autor: korki_fizyka »

Jeśli chodzi o częstotliwość i całkowitą energię, to OK. Ale koleżanka POMÓŻCIEMIBŁAGAM pytała o energię kinetyczną, a ta wzrosła, ponieważ wzrosła prędkość elektronu z
\(v_n = \frac{e^2}{2n\epsilon_o h} =\frac{v_1}{n} \)
do \(v_k = \frac{v_1}{k}\), gdzie \(v_1\) - szybkość elektronu w stanie podstawowym

czyli energia elektronu wzrosła o \( \Delta E_k=\frac{m_e v_1^2}{2}(\frac{1}{k^2} -\frac{1}{n^2})\), jeśli n > k.

PS1. czy to nick jednorazowy :?: ;)

PS2. swoje problemy zamieszczaj w dziale szkoła średnia
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
POMÓŻCIEMIBŁAGAM
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 17
Rejestracja: 09 sty 2021, 21:43
Podziękowania: 7 razy
Płeć:

Re: Model atomu Bohra

Post autor: POMÓŻCIEMIBŁAGAM »

Dziękuję za odpowiedź!
To nie jest jednorazowy nick :)
ODPOWIEDZ