Rysunek

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

Rysunek

Post autor: enta »

Jak narysować \(y=sgn(|x|-2)\)
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Rysunek

Post autor: panb »

enta pisze: 17 gru 2021, 16:01 Jak narysować \(y=sgn(|x|-2)\)
\( y= \begin{cases}1&\text{dla}&|x|-2>0\\0&\text{dla}&|x|-2=0\\-1&\text{dla}&|x|-2<0 \end{cases} = \begin{cases} 1&\text{dla}& x\in(-\infty,-2) \cup (2,+\infty)\\ 0&\text{dla}& x=-2 \vee x=2 \\ -1&\text{dla}& x\in(-2,2)\end{cases} \)

Dasz radę to narysować?
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

Re: Rysunek

Post autor: enta »

Tak dam radę, czy zawsze będziemy rozpisywać na 1,0,-1? Tylko przedziały trzeba wyliczyć?
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Rysunek

Post autor: panb »

taka jest definicja funkcji signum (z łaciny to jest znak)
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

Re: Rysunek

Post autor: enta »

Ok a dla takiej funkcji \(y=sgn(|x-2|+1)\) wyjdzie tak?
\( \begin{cases}1 ~~dla ~~x \notin \rr \\
0, ~~dla x=1~~ i~~ x=3\end{cases}\)

bez - 1?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Rysunek

Post autor: eresh »

enta pisze: 17 gru 2021, 18:15 Ok a dla takiej funkcji \(y=sgn(|x-2|+1)\) wyjdzie tak?
\( \begin{cases}1 ~~dla ~~x \notin \rr \\
0, ~~dla x=1~~ i~~ x=3\end{cases}\)

bez - 1?
\(sgn(|x-2|+1)=1\), bo \(|x-2|+1>0\) dla każdego x
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3551
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1954 razy

Re: Rysunek

Post autor: Jerry »

Związek wykresów: \(y=f(x)\)
001.jpg
i \(y=sgn(f(x))\)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ