Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
yoana91
- Czasem tu bywam
- Posty: 92
- Rejestracja: 23 lut 2010, 10:56
- Podziękowania: 4 razy
Post
autor: yoana91 »
Oblicz: \(log_6 2 \cdot log_6 18 + log_6 ^2 3\)
-
Kasienka
- Stały bywalec
- Posty: 376
- Rejestracja: 05 sty 2009, 17:06
Post
autor: Kasienka »
\(log_6 2 \cdot log_6 18 + log_6 ^2 3=log_62(log_66+log_63)+(log_63)^2=
log_6\frac{6}{3}(1+log_63)+(log_63)^2=(1-log_63)(1+log_63)+(log_63)^2=
1-(log_63)^2+(log_63)^2=1\)