wykres funkcji

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

wykres funkcji

Post autor: Pawm32 »

jak narysować funkcję \(y=\cos(x+ \frac{3}{4} )\)
Ostatnio zmieniony 20 kwie 2021, 13:56 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa kodu; \cos
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: wykres funkcji

Post autor: eresh »

Pawm32 pisze: 20 kwie 2021, 13:13 jak narysować funkcję \(y=cos(x+ \frac{3}{4} )\)
narysować \(y_1=\cos x\) i przesunąć o wektor \([-\frac{3}{4},0]\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

Re: wykres funkcji

Post autor: Pawm32 »

eresh pisze: 20 kwie 2021, 13:21
Pawm32 pisze: 20 kwie 2021, 13:13 jak narysować funkcję \(y=cos(x+ \frac{3}{4} )\)
narysować \(y_1=\cos x\) i przesunąć o wektor \([-\frac{3}{4},0]\)
tylko jak ten wektor znaleźć? jak wyznaczyć ile to 3/4 jak jednostka to pi/6
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6272
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: wykres funkcji

Post autor: korki_fizyka »

Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

Re: wykres funkcji

Post autor: Pawm32 »

korki_fizyka pisze: 20 kwie 2021, 13:51 wykres
ja wiem jak on będzie wyglądał ale jak mam dokładnie wyznaczyć te \(3/4\)
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3551
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1954 razy

Re: wykres funkcji

Post autor: Jerry »

Pawm32 pisze: 20 kwie 2021, 13:22 tylko jak ten wektor znaleźć? jak wyznaczyć ile to 3/4 jak jednostka to pi/6
Jednostką jest \(1\), najczęściej na potrzeby wykresów funkcji trygonometrycznych to dwie kratki, czyli sześć kratek to \(3\approx\pi\)
Zatem \({3\over4}\) to półtorej kratki

Pozdrawiam
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Re: wykres funkcji

Post autor: Galen »

Jednostka na osi odciętych to 1,natomiast \(\pi \approx 3,14\\\frac{3}{4}=0,75\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

Re: wykres funkcji

Post autor: Pawm32 »

Jerry pisze: 20 kwie 2021, 14:00
Pawm32 pisze: 20 kwie 2021, 13:22 tylko jak ten wektor znaleźć? jak wyznaczyć ile to 3/4 jak jednostka to pi/6
Jednostką jest \(1\), najczęściej na potrzeby wykresów funkcji trygonometrycznych to dwie kratki, czyli sześć kratek to \(3\approx\pi\)
Zatem \({3\over4}\) to półtorej kratki

Pozdrawiam
i na internecie i w ksiązce jako jedna kratka jest \( \frac{\pi}{6} \) a nie 1
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3551
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1954 razy

Re: wykres funkcji

Post autor: Jerry »

Pawm32 pisze: 20 kwie 2021, 14:04 i na internecie i w ksiązce jako jedna kratka jest \( \frac{\pi}{6} \) a nie 1
Przeczytaj, proszę, ze zrozumieniem mój post :idea:

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ