Metrologia - różniczka zupełna

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Zabor
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 24 lut 2021, 20:06
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Metrologia - różniczka zupełna

Post autor: Zabor »

Wartość pewnej wielkości fizycznej W wyznaczono na podstawie pomiarów bezpośrednich trzech wielkości a, b i c. Wielkość W zależy od wielkości a, b i c według formuły W = a^3 * b^2 * c. Wyznaczyć maksymalny błąd graniczny pomiaru wielkości W metodą różniczki zupełnej, jeśli a=2,8, Δamax=0,1; b=1,2,Δbmax=0,2; 𝑐=0,5,∆𝑐𝑚𝑎𝑥=0,3. Jednostek w jakich zmierzono wielkości a i b nie podano. Wyniki obliczeń zapisz zgodnie z zasadami zaokrąglania wyników pomiarów i niepewności pomiarowych.
a = (2,8 ± 0,1) b = (1,2 ± 0,2) c = (0,5 ± 0,3)
W = a^3 * b^2 * c

Z góry dziękuję za pomoc ;)
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1656
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 429 razy

Re: Metrologia - różniczka zupełna

Post autor: janusz55 »

\(|\Delta W| = |3a^2\cdot b^2\cdot c |\cdot |\Delta a_{max}| + |2a^3\cdot b \cdot c|\cdot |\Delta b_{max}|+ |a^3\cdot b^2|\cdot |\Delta c _{max}|.\)
Ostatnio zmieniony 24 lut 2021, 23:20 przez janusz55, łącznie zmieniany 1 raz.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6272
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Metrologia - różniczka zupełna

Post autor: korki_fizyka »

Zabor pisze: 24 lut 2021, 20:11 Wartość pewnej wielkości fizycznej W wyznaczono na podstawie pomiarów bezpośrednich trzech wielkości a, b i c. Wielkość W zależy od wielkości a, b i c według formuły W = a^3 * b^2 * c. Wyznaczyć maksymalny błąd graniczny pomiaru wielkości W metodą różniczki zupełnej, jeśli a=2,8, Δamax=0,1; b=1,2,Δbmax=0,2; 𝑐=0,5,∆𝑐𝑚𝑎𝑥=0,3. Jednostek w jakich zmierzono wielkości a i b nie podano. Wyniki obliczeń zapisz zgodnie z zasadami zaokrąglania wyników pomiarów i niepewności pomiarowych.
a = (2,8 ± 0,1) b = (1,2 ± 0,2) c = (0,5 ± 0,3)
W = a^3 * b^2 * c

Z góry dziękuję za pomoc ;)
Używaj latexa https://zadania.info/fil/latex.pdf

\(W = a^3b^2c\)

różniczka zupełna:
\(|\Delta W| = |\frac{\partial W}{\partial a}|| \Delta a| + |\frac{\partial W}{\partial b}| |\Delta b| + |\frac{\partial W}{\partial c}|| \Delta c|\) = \(3a^2b^2c \Delta a + 2a^3bc\Delta b + a^3b^2\Delta c\)

a nie
janusz55 pisze: 24 lut 2021, 21:41 \(|\Delta W| = | 2 a^2\cdot b^2\cdot c |\cdot |\Delta a_{max}| + |2a^3\cdot b \cdot c|\cdot |\Delta b_{max}|+ |a^3\cdot b^2|\cdot |\Delta c _{max}|.\)
Po podstawieniu wartości liczbowych dostaniesz wynik 16,445184, który należy zaokrąglić.
Zadanie nie ma wielkiego sensu, bo błąd przekracza wartość wielkości \(W \approx 15,8\).
Ostatnio zmieniony 24 lut 2021, 23:17 przez korki_fizyka, łącznie zmieniany 1 raz.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1656
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 429 razy

Re: Metrologia - różniczka zupełna

Post autor: janusz55 »

\( (a^3)' = 3a^2 \)
ODPOWIEDZ