Wysokość drzewa w funkcji wykładniczej
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 1608
- Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
- Podziękowania: 1680 razy
- Otrzymane podziękowania: 3 razy
Wysokość drzewa w funkcji wykładniczej
Pewien gatunek sosny ma średni przyrost roczny wynoszący 7% . Posadzono sosnę o wysokości 2 m. Po ilu latach wysokość drzewa przekroczy 20 m?
- Jerry
- Expert
- Posty: 3549
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 51 razy
- Otrzymane podziękowania: 1952 razy
Re: Wysokość drzewa w funkcji wykładniczej
Wobec
\(h(n)=2\cdot(1+0,07)^n\wedge n\in\zz_+\)
oraz
\(h(n)>20\)
mamy
\(2\cdot 1,07^n>20\)
Formalnie
\(n>\log_{1,07} 10\)
ale bawiąc się kalkulatorem (1,07 *, =, =,...), mamy
\(n\ge35\)
Pozdrawiam
\(h(n)=2\cdot(1+0,07)^n\wedge n\in\zz_+\)
oraz
\(h(n)>20\)
mamy
\(2\cdot 1,07^n>20\)
Formalnie
\(n>\log_{1,07} 10\)
ale bawiąc się kalkulatorem (1,07 *, =, =,...), mamy
\(n\ge35\)
Pozdrawiam
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Wysokość drzewa w funkcji wykładniczej
A jak to liczyli nasi przodkowie sprzed ery kalkulatorów?
Nierówność:
\(n> \frac{\log 10}{\log 1,07} \\
n> \frac{1}{\log \frac{1070}{1000} }\\
n> \frac{1}{\log 1070-\log 1000 }\)
Z tablic (np: czterocyfrowych Wojtowicza) odczytywali wartość problematycznego logarytmu:
\(n> \frac{1}{3,0294-3} \\
n> \frac{1}{0,0294} \\
n> \frac{10000}{294} \)
Teraz dzielnie dzielili lub próbowali wykorzystać tablicę odwrotności (choćby tak:
\(n>10000 \cdot \frac{1}{3} \cdot \frac{1}{98} \\
n>10000 \cdot \frac{1}{3} \cdot 0,010204\\
n> \frac{1}{3} \cdot 102,04\\
n>34,01333\)
)
No chyba że ktoś dysponował suwakiem logarytmicznym, to wtedy ...
Nierówność:
jest równoważna:
\(n> \frac{\log 10}{\log 1,07} \\
n> \frac{1}{\log \frac{1070}{1000} }\\
n> \frac{1}{\log 1070-\log 1000 }\)
Z tablic (np: czterocyfrowych Wojtowicza) odczytywali wartość problematycznego logarytmu:
\(n> \frac{1}{3,0294-3} \\
n> \frac{1}{0,0294} \\
n> \frac{10000}{294} \)
Teraz dzielnie dzielili lub próbowali wykorzystać tablicę odwrotności (choćby tak:
\(n>10000 \cdot \frac{1}{3} \cdot \frac{1}{98} \\
n>10000 \cdot \frac{1}{3} \cdot 0,010204\\
n> \frac{1}{3} \cdot 102,04\\
n>34,01333\)
)
No chyba że ktoś dysponował suwakiem logarytmicznym, to wtedy ...
- Jerry
- Expert
- Posty: 3549
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 51 razy
- Otrzymane podziękowania: 1952 razy
Re: Wysokość drzewa w funkcji wykładniczej
Pisemnie? Zaproponowałem kalkulator "prosty", dopuszczony dla maturzystów...
Pozdrawiam
PS. Liczyłeś bez liczydła?
-
- Expert
- Posty: 6272
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Wysokość drzewa w funkcji wykładniczej
Przed epoką kalkulatorów mieli suwaki logarytmiczne
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl