zadanie z kontekstem realistycznym
Regulamin forum
Proszę zapoznać się z zasadami dodawania postów z zadaniami do Kreatora zestawów.
Proszę zapoznać się z zasadami dodawania postów z zadaniami do Kreatora zestawów.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 8
- Rejestracja: 24 mar 2020, 16:00
- Podziękowania: 6 razy
- Płeć:
zadanie z kontekstem realistycznym
Autobus, jadący ze średnią prędkością 40km/h trasę z Iłowa do Osmolina, przez Brzozów i Sanniki, pokonuje w 48 minut. Ile czasu będzie potrzebował bocian na przelot z Osmolina do Iłowa, lecąc z v=11,5 km/h?
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: zadanie z kontekstem realistycznym
Rozwiązanie którego oczekuje autor (poniżej wersja bez zamiany jednostek) :
\(t= \frac{40 \cdot 48}{11,5} \ min\)
I jest ono w miarę poprawne, o ile trasa Iłów - Osmolin jest płaska i prostoliniowa, autobus i bocian przemieszczają się między tymi miejscami w Osmolinie i Iłowie, oraz panuje bezwietrzna pogoda. Nic nie ma o tym ani słowa w powyższym zadaniu, więc i nie ma szans na obliczenie czasu przelotu bociana.
Ależ mnie irytują te nierealistyczne zadania z kontekstem (pseudo)realistycznym.
\(t= \frac{40 \cdot 48}{11,5} \ min\)
I jest ono w miarę poprawne, o ile trasa Iłów - Osmolin jest płaska i prostoliniowa, autobus i bocian przemieszczają się między tymi miejscami w Osmolinie i Iłowie, oraz panuje bezwietrzna pogoda. Nic nie ma o tym ani słowa w powyższym zadaniu, więc i nie ma szans na obliczenie czasu przelotu bociana.
Ależ mnie irytują te nierealistyczne zadania z kontekstem (pseudo)realistycznym.