oceń zadania

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
snowinska91
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 127
Rejestracja: 03 sty 2017, 12:36
Podziękowania: 122 razy

oceń zadania

Post autor: snowinska91 »

Oceń zdania PRAWDA/FAŁSZ

1. Wykres 2.opisuje odległość pociągu od stacji T.
2. W ciągu 7 minut pociąg ten pokonał odległość między przystankami R i S.
3. Odległość pomiędzy stacjami P i R wynosi 4 km.
4. Średnia prędkość wynosiła 1 km/h

Proszę o uzasadnienie.
Załączniki
Nowy Dokument 2019-02-18 22.44.56_1.jpg
Nowy Dokument 2019-02-18 22.44.56_1.jpg (72.37 KiB) Przejrzano 3795 razy
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

Rysunki:
1-R
2-T
3-P
4-S
Odpowiedzi:
1,2,3) tak
4) nie, v=1 km/min
snowinska91
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 127
Rejestracja: 03 sty 2017, 12:36
Podziękowania: 122 razy

Re: oceń zadania

Post autor: snowinska91 »

Dlaczego prawda jest w zdaniu 2?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

Wynika to z wykresów.
Rys 3 przedstawia stację P dla której pociąg w t=0 jest odległy o 4 km (mija stację R) i się oddala ze stałą prędkością 1 km/min
Rys 1 przedstawia stację R którą pociąg mija w t=0 (stąd odległość wtedy wynosi o) następnie oddala się ze stałą prędkością 1 km/min
Rys 4 przedstawia stację S którą pociąg mija po 7 minutach (i przejechaniu od R 7 kilometrów)
Stąd prawdziwość zdania 2
ODPOWIEDZ