Rownanie różniczkowe

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Lukasz44
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 186
Rejestracja: 08 mar 2013, 12:17
Podziękowania: 100 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Rownanie różniczkowe

Post autor: Lukasz44 »

Witam,
proszę o pomoc:

\(xy +y^2-(2x^2+xy)y'=0\)
Blokuje się przy:
\(V^2e^v=\frac{C}{x}\)
Gdzie:
\(v=\frac{y}{x}\)
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

\(v^2e^v=Cx\), a nie \(\frac{C}{x}\)
To nie poprawia sytuacji, ale gwoli ścisłości...
Robakks
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 149
Rejestracja: 30 wrz 2012, 20:36
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 13 razy
Płeć:

Re: Rownanie różniczkowe

Post autor: Robakks »

Typ równania dobrze rozpoznał
a czy dobrze rozwiązał to nie sprawdzałem bo w pamięci to jak byłem młodszy dobrze liczyłem
a teraz mi to nie wychodzi

To równanie jest jednorodne i może być sprowadzone do rozdzielonych zmiennych
Stosunkowo łatwo jest znaleźć czynnik całkujący więc może też być sprowadzone do zupełnego

To czy można coś jeszcze z nim zrobić zależy od tego jakie zna funkcje nieelementarne
ODPOWIEDZ