Dowód nierówności
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Dowód nierówności
udowodnij że jeśli a, b, c, d są liczbami dodatnimi, to \(\frac{(a+b)(b+c)(c+d)(d+a)}{16} \ge abcd\)
-
- Expert
- Posty: 6271
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
wymnóż w liczniku i zobaczysz, że to prawda
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Stały bywalec
- Posty: 631
- Rejestracja: 12 wrz 2011, 17:15
- Podziękowania: 2 razy
- Otrzymane podziękowania: 218 razy
- Płeć:
Zastosuj czterokrotnie nierówność między średnią arytmetyczną i geometryczną: \(\frac{a+b}{2} \ge \sqrt{ab}\).
Robiąc to masz rozwiązanie w 1 linijce.
Swoją drogą nie wiem czy ładnie by to wyszło mnożąc te wszystkie nawiasy. Pewnie się da tak zrobić. Ale trzeba będzie skorzystać z własności wielomianów symetrycznych.
Robiąc to masz rozwiązanie w 1 linijce.
Swoją drogą nie wiem czy ładnie by to wyszło mnożąc te wszystkie nawiasy. Pewnie się da tak zrobić. Ale trzeba będzie skorzystać z własności wielomianów symetrycznych.