trójkąt równoramienny

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ewas92
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 62
Rejestracja: 05 lis 2015, 11:22
Podziękowania: 56 razy

trójkąt równoramienny

Post autor: ewas92 »

Mam narysować trójkąt równoramienny nie równoboczny ABC oraz skonstruować równoważny mu trójkąt równoboczny (czyli o takim samym polu powierzchni). równoważny czyli takim samym polu. Proszę o pomoc.
ef39
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 501
Rejestracja: 15 sie 2012, 21:03
Podziękowania: 12 razy
Otrzymane podziękowania: 275 razy

Re: trójkąt równoramienny

Post autor: ef39 »

Należy konstrukcyjnie znaleźć długość \(b\) boku trójkąta równobocznego
spełniającego warunek
\(\frac{1}{2}ah= \frac{b^2 \sqrt{3} }{4}\)
gdzie a i h to podstawa i wysokość poprowadzona do podstawy trójkąta równoramiennego

przekształcając warunek otrzymujemy:
\(\frac{2}{3} \sqrt{3}ah=b^2\)

Aby wyznaczyć \(b\) wykorzystamy następującą własność trójkąta prostokątnego:
wysokości trójkąta prostokątnego, poprowadzona na przeciwprostokątną, dzieli ją na takie odcinki, że iloczyn ich długości jest równy kwadratowi długości wysokości
\(\)
trojkat2.png
trojkat2.png (14.64 KiB) Przejrzano 3654 razy
etapy konstrukcji
1. trójkąt równoramienny o podstawie \(a\) oraz wysokości \(h\)
2. konstrukcja odcinka o długości \(a \sqrt{2}\) następnie \(a \sqrt{3}\) wykorzystując znaną metodę
trójkątów prostokątnych
3. konstrukcja odcinka o długości \(\frac{2}{3} \sqrt{3}a\) korzystając z tw. Talesa
4. konstrukcja odcinka AB (patrz rys.) , wyznaczenie prostej prostopadłej przechodzącej przez punkt D, wyznaczenie środka odcinka O, narysowanie okręgu i wyznaczenie punktu C.
5. konstrukcja trójkąta równobocznego o boku \(b=|CD|\)
arksoftware
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 39
Rejestracja: 24 maja 2016, 11:44
Otrzymane podziękowania: 9 razy
Płeć:

Post autor: arksoftware »

@ef39
Świetny pomysł, żeby wykorzystać własność trójkąta prostokątnego! Myślałem trochę o tym zadaniu i niestety nie potrafiłem na to wpaść.
Matematyka: Generator zadań - darmowa apka dla Androida generuje losowe zadania i pokazuje pełne rozwiązania
ef39
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 501
Rejestracja: 15 sie 2012, 21:03
Podziękowania: 12 razy
Otrzymane podziękowania: 275 razy

Re: trójkąt równoramienny

Post autor: ef39 »

Dzięki, dziś w nocy mnie olśniło :)
ODPOWIEDZ