Witam, proszę o pomoc :d
\(\int_{- \pi /3}^{ \pi /3} x^10*(sinx)^9dx\)
\(\int_{- \pi /2}^{ \pi /2} \frac{x^5*sin(x^3)}{x^2-3}dx\)
Całki oznaczone.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- domino21
- Expert
- Posty: 3725
- Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1298 razy
- Płeć:
- Kontakt:
b.
\(f(x)=\frac{x^5 \cdot \sin (x^3)}{x^2-3} \\
f(-x)=\frac{(-x)^5 \cdot \sin \left[ (-x)^3\right]}{(-x)^2-3}=\frac{-x^5\cdot \left( -\sin (x^3)\right) }{x^2-3}=f(x)\)
funkcja jest parzysta
można całkę policzyć jako:
\(\displaystyle \int_{-\frac{\pi}{2}}^{\frac{\pi}{2}} \frac{x^5 \cdot \sin (x^3)}{x^2-3} dx=2 \int_0^{\frac{\pi}{2}} \frac{x^5 \cdot \sin (x^3)}{x^2-3} dx\)
a całka mega ciekawa do policzenia
\(f(x)=\frac{x^5 \cdot \sin (x^3)}{x^2-3} \\
f(-x)=\frac{(-x)^5 \cdot \sin \left[ (-x)^3\right]}{(-x)^2-3}=\frac{-x^5\cdot \left( -\sin (x^3)\right) }{x^2-3}=f(x)\)
funkcja jest parzysta
można całkę policzyć jako:
\(\displaystyle \int_{-\frac{\pi}{2}}^{\frac{\pi}{2}} \frac{x^5 \cdot \sin (x^3)}{x^2-3} dx=2 \int_0^{\frac{\pi}{2}} \frac{x^5 \cdot \sin (x^3)}{x^2-3} dx\)
a całka mega ciekawa do policzenia