Wykaż, że...
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 49
- Rejestracja: 24 lis 2014, 18:24
- Podziękowania: 50 razy
- Płeć:
Wykaż, że...
Wykaż że obrazem okręgu \(o:x^2+y^2-2x+4y-4=0\) w przekształceniu określonym wzorem \(P((x,y))=(-x,y+1)\), gdzie \(x,y \in R\), jest okrąg przystający do danego. Napisz równania osi symetrii figury będącej sumą danego okręgu i jego obrazu.
-
- Stały bywalec
- Posty: 531
- Rejestracja: 11 gru 2012, 20:21
- Podziękowania: 13 razy
- Otrzymane podziękowania: 192 razy
- Płeć:
Narysuj to po prostu. Ewentualnie z samych obliczeń, ale będziesz ciężej. Zobacz tutaj.
http://www.matmana6.pl/tablice_matematy ... ch_okregow
http://www.matmana6.pl/tablice_matematy ... ch_okregow
-
- Guru
- Posty: 17552
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7436 razy
- Płeć:
Podane przekształcenie to symetria osiowa z poślizgiem i jak o takie jest izometrią. Okrąg przechodzi więc na okrąg przystający CBDO
Środek okręgu \(o:x^2+y^2-2x+4y-4=0\) to \(O= \left( 1,-2\right)\), podane przekształcenie przeprowadza go na \(S=(-1,-1)\). Prosta \(OS\) ma równanie \(x+2y+3=0\) i to jest równanie szukanej osi symetrii.
Jest jeszcze druga, równie łatwa do znalezienia i wyznaczenia . Dasz radę ?
Środek okręgu \(o:x^2+y^2-2x+4y-4=0\) to \(O= \left( 1,-2\right)\), podane przekształcenie przeprowadza go na \(S=(-1,-1)\). Prosta \(OS\) ma równanie \(x+2y+3=0\) i to jest równanie szukanej osi symetrii.
Jest jeszcze druga, równie łatwa do znalezienia i wyznaczenia . Dasz radę ?