przyspieszenie ciała

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
korek1991
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 109
Rejestracja: 02 kwie 2014, 17:24
Podziękowania: 100 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

przyspieszenie ciała

Post autor: korek1991 »

Mam następujący problem: oblicz z jakim przyspieszeniem poruszać się będzie ciało , jeżeli masa ciała m=4kg, wartość siły F=10N, a współczynnik tarcia pomiędzy ciałem, a podłożem f=0,2?
Mi wychodzi tak:
\(z=\frac{F}{mf}=12,5 \frac{m}{s^2}\)
Czy mógłby mi ktoś to sprawdzić?:)
Panko
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2946
Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
Lokalizacja: Radom
Otrzymane podziękowania: 1556 razy
Płeć:

Re: przyspieszenie ciała

Post autor: Panko »

drobna korekta

Liczbowa wartość przyśpieszenia \(\\)\(a=\frac{F-m \cdot g \cdot f}{m }\) , gdzie \(g \approx 9.81\frac{m}{s^2}\).
Zakładam , że siła \(F\) ma ten sam kierunek co siła oporu , czyli jest równoległa do podłoża.
korek1991
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 109
Rejestracja: 02 kwie 2014, 17:24
Podziękowania: 100 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Post autor: korek1991 »

nie załączyłem obrazka czy jak go dołącze coś się zmieni?
korek1991
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 109
Rejestracja: 02 kwie 2014, 17:24
Podziękowania: 100 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Re: przyspieszenie ciała

Post autor: korek1991 »

czy zmieni się rozwiązanie?
Załączniki
66z.jpg
66z.jpg (60.88 KiB) Przejrzano 4326 razy
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6272
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

nie
ty chyba nie rozumiesz pojęcia "kierunek" :?: :(
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ