Rozkład czyników

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Vespo
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 10 wrz 2014, 17:40
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

Rozkład czyników

Post autor: Vespo »

No, kolejny, ostatni przykład z tego działu.
\((x^2-2)(x+2)-2(x+2)\)
A odp: \((x-2)(x+2)^2\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17552
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

\((x^2-2)(x+2)-2(x+2)= \\
(x+2) \left[(x^2-2)-2 \right]=\\
(x+2) \left[x^2-4 \right] =\\
(x+2) \left[(x+2)(x-2) \right] =\\
(x+2)^2 (x-2)\)
Vespo
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 10 wrz 2014, 17:40
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

Post autor: Vespo »

Praktycznie znowu sie poślizgnęłam na tym samym wzorze... Dzięki!
ODPOWIEDZ