Na ile sposobów można ze standardowej talii 52!!!

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
danielus1105
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 249
Rejestracja: 22 lis 2011, 11:08
Podziękowania: 177 razy
Płeć:

Na ile sposobów można ze standardowej talii 52!!!

Post autor: danielus1105 »

Na ile sposobów można ze standardowej talii 52 kart wybrać 13 kart tak, aby mieć co najwyżej jednego czerwonego (kier lub karo) asa? Jakie jest prawdopodobieństwo takiego zdarzenia?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17552
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

danielus1105 pisze:Na ile sposobów można ze standardowej talii 52 kart wybrać 13 kart tak, aby mieć co najwyżej jednego czerwonego (kier lub karo) asa? Jakie jest prawdopodobieństwo takiego zdarzenia?
\({50 \choose 12 } \cdot {2 \choose 1}+ {50 \choose 13}\) na tyle sposobów można ze standardowej talii 52 kart wybrać 13 kart tak, aby mieć co najwyżej jednego czerwonego (kier lub karo) asa.

\(\frac{{50 \choose 12 } \cdot {2 \choose 1}+ {50 \choose 13}}{{52 \choose 13}}\) takie jest prawdopodobieństwo tego zdarzenia.
danielus1105
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 249
Rejestracja: 22 lis 2011, 11:08
Podziękowania: 177 razy
Płeć:

Post autor: danielus1105 »

proszę o dokładny wynik
radagast
Guru
Guru
Posty: 17552
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Podałam właśnie taki ! A wartość wylicz sobie stosując wzór: \({n \choose k}= \frac{n! }{k!\cdot (n-k)!}\)
danielus1105
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 249
Rejestracja: 22 lis 2011, 11:08
Podziękowania: 177 razy
Płeć:

Post autor: danielus1105 »

proszę oblicz
radagast
Guru
Guru
Posty: 17552
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Nie policzę. Oglądam mecz :)
danielus1105
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 249
Rejestracja: 22 lis 2011, 11:08
Podziękowania: 177 razy
Płeć:

Post autor: danielus1105 »

nie ma co ogldac
dopisz prosze
ODPOWIEDZ