Zad 1
Dla jakich wartości parametru m zbiór rozwiązań równania \(mx^6 -(m+1)x^4 +x^2= 0\) jest trzyelementowy?
Zad 2
Dla jakich wartości parametru a reszta z dzielenia wielomianu W(x)= \(x^5-x^4-5ax^3+5ax+6x-4\) przez dwumian x-a jest mniejsza od 2?
Zad 3
Wyznacz takie wartości a dla których równanie \(x^3-ax+2a-8=0\) ma trzy różne pierwiastki rzeczywiste.
Zad 4
Liczby -1 i -3 są pierwiastkami wielomianu \(P(x)=x^4+x^3-7x^2+ax+b.\) Rozwiąż nierówność \(P(x) \le 0\)
Zad 5
Wyznacz takie wartości parametrów m i n dla których przy dzieleniu wielomianu \(P(x)= mx^3 +x^2+(3m-n)x+10\) otrzymujemy wielomian Q(x)= \(x^3+x-6\) i resztę \(R(x)= 3x+4\)
Zad 6
Dla jakich wartości a i b wielomian \(P(x)= x^3-14x^2+ax+b\) ma trzy pierwiastki x1,x2,x3 takie że x2=2x1 x3=4x1? Znajdź te pierwiastki.
Trochę zadanek z wielomianów
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 17552
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7436 razy
- Płeć:
Re: Trochę zadanek z wielomianów
\(mx^6 -(m+1)x^4 +x^2= 0\)cFFaniak pisze:Zad 1
Dla jakich wartości parametru m zbiór rozwiązań równania \(mx^6 -(m+1)x^4 +x^2= 0\) jest trzyelementowy?
podstawmy \(t=x^2\)
\(mt^3 -(m+1)t^2 +t= 0\)
\(t[mt^2 -(m+1)t +1]= 0\)
no to
\(w(t)=mt^2 -(m+1)t +1\) musi mieć dwa pierwiastki dodatnie
czyli
\(\begin{cases} m \neq 0\\ (m+1)^2-4m>0\\ \frac{1}{m}>0\\ \frac{m+1}{m}>0 \end{cases}\)
\(\begin{cases} m \neq 0\\ (m-1)^2>0\\ m>0\\ m(m+1)>0 \end{cases}\)
\(m \in (0,1) \cup (1, \infty )\)
-
- Expert
- Posty: 4026
- Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
- Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1914 razy
- Płeć:
Re: Trochę zadanek z wielomianów
\(P(1)=0\\Zad 4
Liczby -1 i -3 są pierwiastkami wielomianu \(P(x)=x^4+x^3-7x^2+ax+b.\) Rozwiąż nierówność \(P(x) \le 0\)
1+1-7+a+b=0\\
1-1-7-a+b=0\\
-5+a+b=0\\
-7-a+b=0\\
+\\
------------\\
-12+2b=0\\
b=6\\
-5+a+b=0\\
-5+a+6=0\\
a=-1\\
P(-1)=0\\
(x-1)(x+1)(x^2+x-6)=(x-1)(x+1)(x-2)(x-3) \le 0\\
x \in <-3,-1> \cup <1,2>\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
-
- Fachowiec
- Posty: 2946
- Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
- Lokalizacja: Radom
- Otrzymane podziękowania: 1556 razy
- Płeć:
Re: Trochę zadanek z wielomianów
3) Sposób pierwszy , bardzo ogólny, pozwala na radzenie sobie w trudnych przypadkach
\(f(x)=x^3-ax+2a-8\) , \(x \in R\)
Obliczmy funkcję pochodną \(f`(x)=3x^2-a\) , \(x \in R\)
\(f`(x)=0 \iff x^2=\frac{a}{3}\)
Jeżeli \(a>0 \So x= \sqrt{\frac{a}{3}} \vee x = -\sqrt{\frac{a}{3}}\)
Jeżeli \(a \le 0\) ,to \(\\) \(y=f(x)\) jest ściśle rosnąca czyli ma dokładnie jedno miejsce zerowe
Jeżeli \(a>0\) ,to y=f(x) ma dwa ekstrema lokalne dla \(x= \sqrt{\frac{a}{3}} \vee x = -\sqrt{\frac{a}{3}}\)
oraz dla \(x= \sqrt{\frac{a}{3}}\) jest to minimum lokalne
Jeżeli \(a>0\) i \(f( \sqrt{\frac{a}{3}}) <0 \wedge f( -\sqrt{\frac{a}{3}}) >0\) to y=f(x) ma trzy różne miejsca zerowe
Sposób drugi, gdy przykład ma w sobie duże uproszczenie
\(f(x)=(x-2)(x^2+2x+4)-a(x-2)=(x-2)(x^2+2x+4-a)\)
Liczba 2 jest zawsze pierwiastkiem.
\(\Delta =4-4(4-a)= 4a-12\)
Ma być :\(\Delta >0 \wedge 2^2+2*2+4-a \neq 0\)
Odp : \(a \in (3,12) \cup (12, \infty )\)
\(f(x)=x^3-ax+2a-8\) , \(x \in R\)
Obliczmy funkcję pochodną \(f`(x)=3x^2-a\) , \(x \in R\)
\(f`(x)=0 \iff x^2=\frac{a}{3}\)
Jeżeli \(a>0 \So x= \sqrt{\frac{a}{3}} \vee x = -\sqrt{\frac{a}{3}}\)
Jeżeli \(a \le 0\) ,to \(\\) \(y=f(x)\) jest ściśle rosnąca czyli ma dokładnie jedno miejsce zerowe
Jeżeli \(a>0\) ,to y=f(x) ma dwa ekstrema lokalne dla \(x= \sqrt{\frac{a}{3}} \vee x = -\sqrt{\frac{a}{3}}\)
oraz dla \(x= \sqrt{\frac{a}{3}}\) jest to minimum lokalne
Jeżeli \(a>0\) i \(f( \sqrt{\frac{a}{3}}) <0 \wedge f( -\sqrt{\frac{a}{3}}) >0\) to y=f(x) ma trzy różne miejsca zerowe
Sposób drugi, gdy przykład ma w sobie duże uproszczenie
\(f(x)=(x-2)(x^2+2x+4)-a(x-2)=(x-2)(x^2+2x+4-a)\)
Liczba 2 jest zawsze pierwiastkiem.
\(\Delta =4-4(4-a)= 4a-12\)
Ma być :\(\Delta >0 \wedge 2^2+2*2+4-a \neq 0\)
Odp : \(a \in (3,12) \cup (12, \infty )\)
Re: Trochę zadanek z wielomianów
W drugim chyba masz błąd, bo wychodzą kosmiczne liczby i w ogóle jakieś pierwiastki w pierwiastkach pozdrawiam