Komu w drogę, temu... obliczenia ;)

Ułamki, skala, procenty, wyrażenia algebraiczne.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
libellle
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 93
Rejestracja: 10 lis 2012, 17:05
Podziękowania: 40 razy
Płeć:

Komu w drogę, temu... obliczenia ;)

Post autor: libellle »

5a, 5b i 5c pojechały na wycieczkę.

5a i 5b = 49 uczniów
5b i 5c = 56 uczniów
5b i 5c = 51 uczniów.

Ilu uczniów było razem we wszystkich klasach piątych?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17552
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Re: Komu w drogę, temu... obliczenia ;)

Post autor: radagast »

libellle pisze: 5b i 5c = 56 uczniów
5b i 5c = 51 uczniów.
Popraw dane (te są sprzeczne).
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

5a i 5b - 49 uczniów
5a i 5c - 56 uczniów
5b i 5c - 51 uczniów

a+b=49
a+c=56
b+c=51

a+b+a+c+b+c=49+56+51
2a+2b+2c=156
2(a+b+c)=156 /:2
a+b+c=78

W klasach piątych jest razem 78 uczniów
libellle
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 93
Rejestracja: 10 lis 2012, 17:05
Podziękowania: 40 razy
Płeć:

Post autor: libellle »

Rzeczywiście, pomyliłam się :(
Ale widzę, że Irenka poprawiła już błąd i wykonała zadanie :)
I znowu rozwiązanie proste, jak budowa cepa - ufff... Ale wstyd dla mnie :D

Dzięki!
ODPOWIEDZ