Płaszczyzna,objętość bryły,całka krzyw

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Kowalsensei
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 249
Rejestracja: 23 wrz 2011, 21:14
Podziękowania: 346 razy
Płeć:

Płaszczyzna,objętość bryły,całka krzyw

Post autor: Kowalsensei »

Prosiłbym o pomoc w rozwiązaniu i rozpisaniu tych zadań

1) Znajdź równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkt \(P(1,5,1)\) i równoległej do wektorów \(r=[2,1,6] s=[-3,5,6]\)

2) Oblicz objętość bryły ograniczonej powierzchniami \(z= \sqrt{x^2+y^2}\) , \(z=2\)

3) Oblicz całkę krzywoliniową \(\int_{k}^{} 2ydx-(x+2y)dy\) gdzie K jest obwodem trójkąta o wierzchołkach \(0(0,0) , A(2,0), B(0,2)\) zorientowanym dodatnio.

Z góry dzięki za pomoc,
Pozdrawiam.
miodzio1988
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1751
Rejestracja: 05 sie 2009, 13:08
Otrzymane podziękowania: 207 razy

Post autor: miodzio1988 »

jakie mamy tutaj konkretnie problemy? Zad 2 skorzystaj z calki podwojnej np
W sprawie rozwiązania zadań proszę pisać na numer GG
6401380
radagast
Guru
Guru
Posty: 17554
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Re: Płaszczyzna,objętość bryły,całka krzyw

Post autor: radagast »

Kowalsensei pisze:Prosiłbym o pomoc w rozwiązaniu i rozpisaniu tych zadań

1) Znajdź równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkt \(P(1,5,1)\) i równoległej do wektorów \(r=[2,1,6] s=[-3,5,6]\)
\(r \times s=[2,1,6] \times [-3,5,6]= \left[-24,-30,13 \right] \parallel \left[24,30,-13 \right]\) - jest wektorem prostopadłym do szukanej płaszczyzny.
Zatem równanie ogólne to : \(24x+30y-13z+D=0\).
Płaszczyzna przechodzi przez punkt P zatem \(24 \cdot 1+30 \cdot 5-13 \cdot 1+D=0\),
stąd \(D=-161\).
Ostatecznie więc równanie płaszczyzny to : \(24x+30y-13z-161=0\)

Sprawdź rachunki. Są bardzo niepewne.
ODPOWIEDZ