2 Zadania z prawdopodobieństwa

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Erdbeeree
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 78
Rejestracja: 09 mar 2011, 15:26
Podziękowania: 167 razy
Płeć:

2 Zadania z prawdopodobieństwa

Post autor: Erdbeeree »

1. W celu sprawdzenia jakości produkcji z 4 partii produktu wylosowano jeden.Jakie jest prawdopodobieństwo ,że wylosowany produkt jest wadliwy ,jeśli w jednej partii jest \(\frac{1}{5}\) produktów wadliwych, a w pozostałych partiach wszystkie są dobre.
2.Z urny zawierającej 3 kule białe i 7 czarnych losujemy jedną i bez sprawdzania koloru wkładamy ją do urny zawierającej 4 kule białe i 5 czarnych .Następnie losujemy kulę z drugiej urny.Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania kuli białej.
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

1.
\(P(A)=\frac{1}{4}\cdot\frac{1}{5}=\frac{1}{20}\)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

2.
\(P(A)=\frac{3}{10}\cdot\frac{5}{10}+\frac{7}{10}\cdot\frac{4}{10}=\frac{15+28}{100}=\frac{43}{100}\)
ODPOWIEDZ