zadanie z trescia

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
anex12345
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 413
Rejestracja: 27 mar 2010, 12:23
Podziękowania: 123 razy
Otrzymane podziękowania: 25 razy
Płeć:

zadanie z trescia

Post autor: anex12345 »

Zadanie 1
Pociąg osobowy mija obserwatora w ciągu 5 s, a obok peronu długości 300 m przejeżdża w ciągu 25 s. Oblicz
długość pociągu i jego prędkość. Określ, jak długo pociąg będzie mijał stojący na równoległym torze pociąg towarowy
długości 150 m.
ZAdanie 2
Dwa pociągi: towarowy o długości 490 m i osobowy o długości 210 m, jadą naprzeciw siebie po dwóch
równoległych torach i spotykają się w miejscu S. Mijanie się pociągów trwa 20 s, a czas przejazdu pociągu osobowego
przez miejsce S jest o 25 sekund krótszy od czasu przejazdu pociągu towarowego. Oblicz prędkości obu pociągów.
dziekuje bardzo:)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17554
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Re: zadanie z trescia

Post autor: radagast »

anex12345 pisze:Zadanie 1
Pociąg osobowy mija obserwatora w ciągu 5 s, a obok peronu długości 300 m przejeżdża w ciągu 25 s. Oblicz
długość pociągu i jego prędkość. Określ, jak długo pociąg będzie mijał stojący na równoległym torze pociąg towarowy
długości 150 m.
\(d\) - długość pociągu (w metrach)
\(v\) - prędkość pociągu ( w metrach na sekundę)
\(\begin{cases} \frac{d}{v} =5\\ \frac{d+300}{v}=25 \end{cases}\)

A na koniec trzeba jeszcze policzyć wartość wyrażenia \(\frac{d+150}{v}\) i to będzie ten czas mijania pociągu

No i wypada to jeszcze (po rozwiązaniu przeliczyć na km/h (dasz radę ?)
Awatar użytkownika
alexx17
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2084
Rejestracja: 27 mar 2011, 21:34
Lokalizacja: Szczecin
Podziękowania: 38 razy
Otrzymane podziękowania: 937 razy
Płeć:

Post autor: alexx17 »

ODPOWIEDZ