bryły obrotowe

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Erdbeeree
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 78
Rejestracja: 09 mar 2011, 15:26
Podziękowania: 167 razy
Płeć:

bryły obrotowe

Post autor: Erdbeeree »

1.Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej walca,którego podstawa ma promień długości \(r\),a przekątna przekroju osiowego jest nachylona do podstawy pod kątem \(\alpha\).
2.Oblicz objętość bryły powstałej przez obrót trapezu prostokątnego o podstawach długości \(9\) i \(13\) oraz wysokości równej 3 dokoła dłuższej i krótszej podstawy.
3.Oblicz objętość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego o wysokości \(3\),wpisanego w kulę o promienu długośći \(2\).


za rozwiązania dziękuję !
Awatar użytkownika
bartek
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 427
Rejestracja: 22 gru 2009, 18:32
Otrzymane podziękowania: 214 razy
Płeć:

Post autor: bartek »

1.
\(\frac{2r}{H}=tg \alpha \Rightarrow H= \frac{2r}{tg \alpha }
V= \pi \cdot r^2 \cdot H \Rightarrow V=...
P_c=2 \cdot \pi \cdot r^2+H \cdot 2 \pi \cdot r \Rightarrow P_c=...\)
ODPOWIEDZ