Ostrosłup prawidlowy
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Często tu bywam
- Posty: 160
- Rejestracja: 02 paź 2011, 21:09
- Podziękowania: 113 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
Ostrosłup prawidlowy
Wszystkie krawędzie prawidłowego ostrosłupa czworokątnego mają długość a. Oblicz pole przekroju płaszczyzną poprowadzoną przez środku dwóch sąsiednich krawędzi podstawy i środek wysokości ostrosłupa.
-
- Guru
- Posty: 17552
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7436 razy
- Płeć:
\(MN=a \frac{ \sqrt{2} }{2}\)
\(QR=a \frac{ \sqrt{2} }{2}\)
\(NR=MQ=\frac{ a}{2}\)
\(PU= \frac{3}{4}a\) no to \(PT=\frac{3}{8}a\)
Mamy już wszystko żeby policzyć pole przekroju:
\(P_p=a \frac{ \sqrt{2} }{2} \cdot \frac{ a}{2}+ \frac{1}{2} \cdot a \frac{ \sqrt{2} }{2} \cdot \frac{3}{8}a= \frac{a^2 \sqrt{2} }{4}+ \frac{3a^2\sqrt{2} }{32}=\frac{11a^2\sqrt{2} }{32}\)
\(QR=a \frac{ \sqrt{2} }{2}\)
\(NR=MQ=\frac{ a}{2}\)
\(PU= \frac{3}{4}a\) no to \(PT=\frac{3}{8}a\)
Mamy już wszystko żeby policzyć pole przekroju:
\(P_p=a \frac{ \sqrt{2} }{2} \cdot \frac{ a}{2}+ \frac{1}{2} \cdot a \frac{ \sqrt{2} }{2} \cdot \frac{3}{8}a= \frac{a^2 \sqrt{2} }{4}+ \frac{3a^2\sqrt{2} }{32}=\frac{11a^2\sqrt{2} }{32}\)
Re: Ostrosłup prawidlowy
PT to chyba jednak \(\frac{a}{4}\). Bo wystarczy od PU odjąć TU, czyli \(\frac{3a}{4} - \frac{a}{2}\). No i twój wynik nie zgadza się z odpowiedzią.