Proszę o szybką pomoc. Pilne!!!

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
paula2703
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 30 kwie 2009, 21:06

Proszę o szybką pomoc. Pilne!!!

Post autor: paula2703 »

1.oblicz pole trapezu równoramiennego o kącie ostrym 60stopni, którego krótsza podstawa ma długość 8 cm, a ramię 4 cm
2.W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym przekątna ściany bocznej o długości 6cm tworzy z krawędzią podstawy kat 60stopni. Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej bryły.
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

zad 1.
h - długość wysokości trapezu
a - długość dłuższej podstawy trapezu
P - pole trapezu
h/4 = sin 60 stopni stąd h = 2*pierwiastek z 3
[(a-8)/2]/4 = cos 60 stopni stąd =12

P = [(12-8)/2]*(2*pierwiastek z 3)= 4*pierwiastek z 3

zad 2.
a - długość krawędzi podstawy granastosłupa
H - długość wysokości graniastosłupa
a/6= cos 60 stopni stąd a=3
H/6=sin 60 stopni stąd H=3*pierwiastek z 3

V = 9*3*pierwiastek z 3 = 27*pierwiastek z 3
P= 2*9 + 4*3*3*pierwiastek z 3 = 18 + 36*pierwiastek z 3
paula2703
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 30 kwie 2009, 21:06

Post autor: paula2703 »

w pierwszym zadaniu wyszedł mi inny wynik... 20*pierwiastek z 3
czy moze ktos zobaczyc czy moj wynik jest prawidlowy??
prosze jeszcze o rozwiazanie zadania drugiego...
Z gory dziekuję ;)
niezapominajka4
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 27 kwie 2009, 10:06

Post autor: niezapominajka4 »

W zad. 1 też mi wyszlo 20 pierw. z 3. (tam wyzej mialo być 12+8,a nie 12-8)
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6589
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1119 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Zadanie 2 już rozwiązała Jola.
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ