Na dwóch kwadratowych działkach rosną wiśnie. Na każdej z działek liczba drzewek w jednym rzędzie jest równa liczbie rzędów drzew na tej działce. Na mniejszej działce jest o 56 drzew mniej niż na większej i o 2 drzewa mniej w każdym rzędzie. O ile % mniej drzew jest na mniejszej działce niż na większej. Wynik podaj z dokładnością do 1%.
Pomóżcie!
drzewa na działce
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 17552
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7436 razy
- Płeć:
\(n\)- liczba rzędów na pierwszej działce
\(m\)- liczba rzędów na drugiej działce
z podanych warunków układam układ równań:
\(\begin{cases}n^2+56=m^2\\n+2=m \end{cases}\) skąd \(\begin{cases}n=48\\m=52 \end{cases}\)
\(\frac{52^2-48^2}{52^2}= \frac{400}{2704}\) co jest równe około 15%
Odp. Na mniejszej działce jest około 15% drzewek mniej niż na większej
\(m\)- liczba rzędów na drugiej działce
z podanych warunków układam układ równań:
\(\begin{cases}n^2+56=m^2\\n+2=m \end{cases}\) skąd \(\begin{cases}n=48\\m=52 \end{cases}\)
\(\frac{52^2-48^2}{52^2}= \frac{400}{2704}\) co jest równe około 15%
Odp. Na mniejszej działce jest około 15% drzewek mniej niż na większej