chemia roztwory
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
chemia roztwory
jaką masę 20% roztworu należy dolać do 300g 15% roztworu aby otrzymać roztwór o stężeniu 18%
x- waga roztworu 20%
20%x=0,2x- waga substancji rozpuszczonej w roztworze 20%
\(15%\cdot300=0,15\cdot300=45\)- waga substancji w roztworze 15%
(x+300)- waga roztworu po zmieszaniu
(0,2x+45)- waga substancji w roztworze 18%
\(0,18(x+300)=0,2x+45\\0,2x+45=0,18x+54\\0,02x=9\\x=450\)
Należy dolać 450g roztworu o stężeniu 20%.
20%x=0,2x- waga substancji rozpuszczonej w roztworze 20%
\(15%\cdot300=0,15\cdot300=45\)- waga substancji w roztworze 15%
(x+300)- waga roztworu po zmieszaniu
(0,2x+45)- waga substancji w roztworze 18%
\(0,18(x+300)=0,2x+45\\0,2x+45=0,18x+54\\0,02x=9\\x=450\)
Należy dolać 450g roztworu o stężeniu 20%.