Czy ciąg jest artytmetyczny czy geometryczny?

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kalo89
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 20
Rejestracja: 22 sty 2024, 09:46
Podziękowania: 6 razy

Czy ciąg jest artytmetyczny czy geometryczny?

Post autor: kalo89 »

Czy ciąg \(a_n= \frac{5}{3^{2n-1}}\) jest artytmetyczny czy geometryczny? Odpowiedź uzasadnij.
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1647
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 428 razy

Re: Czy ciąg jest artytmetyczny czy geometryczny?

Post autor: janusz55 »

Jest to ciąg geometryczny, bo iloraz tego ciągu jest liczbą \( q \)

\( q = \frac{a_{n+1}}{a_{n}} = \ \ ... \)

Odpowiedź: \( q = 3^{-2} = \frac{1}{9}.\)
Ostatnio zmieniony 21 maja 2024, 21:25 przez janusz55, łącznie zmieniany 1 raz.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17552
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Re: Czy ciąg jest artytmetyczny czy geometryczny?

Post autor: radagast »

Policz :
a) różnicę miedzy dwoma sąsiednimi wyrazami
b) iloraz dwóch sąsiednich wyrazów
wyciągnij wniosek
kalo89
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 20
Rejestracja: 22 sty 2024, 09:46
Podziękowania: 6 razy

Re: Czy ciąg jest artytmetyczny czy geometryczny?

Post autor: kalo89 »

Iloraz wyszedł 1/9 i po podstawieniu do wzoru ciągu odpowiednio n=1 i n=2 no i po podzieleniu wyszło że jest geometryczny. A arytmetyczny nie jest bo różnica jest uzależniona od n. Dobrze?
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1647
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 428 razy

Re: Czy ciąg jest artytmetyczny czy geometryczny?

Post autor: janusz55 »

Wniosek jest poprawny.
Jeśli badamy czy dany ciąg \( (a_{n}) \) jest geometryczny, to uwzględniamy iloraz \( \frac{a_{n+1}}{a_{n}}. \)
Chyba, że z treści zadania wynika, że mamy dane dwa kolejne wyrazy.
Ostatnio zmieniony 21 maja 2024, 21:34 przez janusz55, łącznie zmieniany 1 raz.
kalo89
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 20
Rejestracja: 22 sty 2024, 09:46
Podziękowania: 6 razy

Re: Czy ciąg jest artytmetyczny czy geometryczny?

Post autor: kalo89 »

A jak obliczyć różnicę miedzy dwoma sąsiednimi wyrazami?
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1647
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 428 razy

Re: Czy ciąg jest artytmetyczny czy geometryczny?

Post autor: janusz55 »

\( a_{n+1} - a_{n} = \frac{5}{3^{2(n+1)-1}} - \frac{5}{3^{2n-1}} = \ \ ...\)
kalo89
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 20
Rejestracja: 22 sty 2024, 09:46
Podziękowania: 6 razy

Re: Czy ciąg jest artytmetyczny czy geometryczny?

Post autor: kalo89 »

Co wyjdzie?
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1647
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 428 razy

Re: Czy ciąg jest artytmetyczny czy geometryczny?

Post autor: janusz55 »

Sprowadź do wspólnego mianownika i odejmij te dwa ułamki!
kalo89
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 20
Rejestracja: 22 sty 2024, 09:46
Podziękowania: 6 razy

Re: Czy ciąg jest artytmetyczny czy geometryczny?

Post autor: kalo89 »

Możesz pokazać wynik. Mi nie wychodzi
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3548
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1951 razy

Re: Czy ciąg jest artytmetyczny czy geometryczny?

Post autor: Jerry »

\[ a_{n+1} - a_{n} = \frac{5}{3^{2(n+1)-1}} - \frac{5}{3^{2n-1}} = \frac{5}{3^{2n+1}} - \frac{5\cdot9}{3^{2n-1}\cdot9} = \frac{-40}{3^{2n+1}}\]
Pozdrawiam
kalo89
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 20
Rejestracja: 22 sty 2024, 09:46
Podziękowania: 6 razy

Re: Czy ciąg jest artytmetyczny czy geometryczny?

Post autor: kalo89 »

A skąd ta 9?
[Edit]
Wiem
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1647
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 428 razy

Re: Czy ciąg jest artytmetyczny czy geometryczny?

Post autor: janusz55 »

\( a_{n+1} - a_{n} = \frac{5}{3^{2(n+1)-1}} - \frac{5}{3^{2n-1}} = \frac{5}{3^{2n+1}} - \frac{5}{3^{2n-1}} = \frac{5}{3\cdot 3^{2n}} - \frac{5}{3^{-1}\cdot 3^{2n}} = \frac{5}{3\cdot 3^{2n}} - \frac{5}{\frac{1}{9}\cdot 3^{2n}} =\frac{5}{3\cdot 3^{n}} - \frac{45}{3^{2n}} = \frac{5 - 3\cdot 45}{3\cdot 3^{2n}} = \frac{-130}{3\cdot 3^{2n}} = \frac{-43\frac{1}{3}}{3^{2n}}.\)

Jak widzimy różnica zależy od \( n \) - nie jest stałą. Badany ciąg nie jest ciągiem arytmetycznym.
Tulio
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 239
Rejestracja: 29 paź 2010, 12:44
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 61 razy
Płeć:

Re: Czy ciąg jest artytmetyczny czy geometryczny?

Post autor: Tulio »

janusz55 pisze: 21 maja 2024, 22:09 \(... = \frac{5}{3\cdot 3^{2n}} - \frac{5}{3^{-1}\cdot 3^{2n}} = \frac{5}{3\cdot 3^{2n}} - \frac{5}{\frac{1}{9}\cdot 3^{2n}} =...\)
\(\frac{5}{3\cdot 3^{2n}} - \frac{5}{3^{-1}\cdot 3^{2n}} \neq \frac{5}{3\cdot 3^{2n}} - \frac{5}{\frac{1}{9}\cdot 3^{2n}}\)
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1647
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 428 razy

Re: Czy ciąg jest artytmetyczny czy geometryczny?

Post autor: janusz55 »

\( \frac{5}{3\cdot 3^{2n}} - \frac{5}{3^{-1}\cdot 3^{2n}} = \frac{5}{3\cdot 3^{2n}} - \frac{5}{\frac{1}{3}\cdot 3^{2n}}=\frac{5}{3\cdot 3^{2n}} - \frac{5}{\frac{1}{3}\cdot 3^{2n}} = \frac{5}{3\cdot 3^{2n}} - \frac{15}{3^{2n}} = \frac{5 -45}{3\cdot 3^{2n}} = \frac{-40}{3\cdot 3^{2n}} = \frac{-13\frac{1}{3}}{ 3^{2n}}.\)

Pomroczność jasna.
ODPOWIEDZ