Dany jest trójkąt ABC, gdzie A=(-1,-3), BC=[-2,6],a środek boku AB ma współrzędne (2,-2).

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Rahel
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 21
Rejestracja: 14 kwie 2024, 15:19
Podziękowania: 5 razy

Dany jest trójkąt ABC, gdzie A=(-1,-3), BC=[-2,6],a środek boku AB ma współrzędne (2,-2).

Post autor: Rahel »

Dany jest trójkąt ABC, gdzie A=(-1,-3), BC=[-2,6],a środek boku AB ma współrzędne (2,-2).
Wyznacz współrzędne pozostałych wierzchołków.Uzasadnij, że trójkąt ABC jest prostokątny i oblicz jego pole.
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3550
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1953 razy

Re: Dany jest trójkąt ABC, gdzie A=(-1,-3), BC=[-2,6],a środek boku AB ma współrzędne (2,-2).

Post autor: Jerry »

  1. Niech \(M\) będzie środkiem \(\overline{AB}\). wtedy
    \(\vec{AM}=[3,1]=\vec{MB}\So B(2+3,-2+1)\)
  2. \(\vec{BC}=[-2,6]\So C(5-2,-1+6)\)
  3. \(\vec{AC}=[3+1,5+3]\)
  4. \(|\vec{AB}|^2+|\vec{BC}|^2=40+40=80=|\vec{AB}|^2\So \vec{AC} \perp \vec{BC} \)
  5. \(P_{\Delta ABC}={1\over2}\cdot |\vec{AB}|\cdot|\vec{BC}|={1\over2}\cdot2\sqrt{10}\cdot2\sqrt{10}=20\)
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ