pole przekroju

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
anilewe_MM
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 141
Rejestracja: 12 paź 2021, 17:26
Podziękowania: 597 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

pole przekroju

Post autor: anilewe_MM »

Ostrosłup prawidłowy trójkątny o krawędzi podstawy a i wysokości H przecięto płaszczyzną przechodzącą przez środki dwóch krawędzi podstawy i prostopadłą do podstawy. Oblicz pole otrzymanego przekroju.
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1649
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 428 razy

Re: pole przekroju

Post autor: janusz55 »

Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3550
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1954 razy

Re: pole przekroju

Post autor: Jerry »

Zrobiłem, to zamieszczę...
  1. Przyjmijmy oznaczenia jak na rysunku:
    001.jpg
  2. \(\Delta AKN\) jest równoboczny o boku \({a\over2}\)
  3. \(\Delta ALP\sim\Delta AQS\ (k,k)\)
    \(\frac{h}{H}=\dfrac{{1\over2}{a\sqrt3\over2}}{{2\over3}{a\sqrt3\over2}}\iff h={3\over4}H\)
  4. \(P_{\Delta KNP}={1\over2}\cdot{a\over2}\cdot{3\over4}H={3aH\over16}\)
Pozdrawiam
anilewe_MM
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 141
Rejestracja: 12 paź 2021, 17:26
Podziękowania: 597 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: pole przekroju

Post autor: anilewe_MM »

A za to zadanie na próbnej było 4 punkty!
ODPOWIEDZ