nieparzysta

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Filip25
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 178
Rejestracja: 14 lis 2022, 11:18
Podziękowania: 94 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

nieparzysta

Post autor: Filip25 »

Dana jest funkcja f(x)=ax+b dla pewnych a,b - naturalnych.
Wykaż, że jesli f(b) jest liczbą nieparzystą, to f(a) także jest liczbą nieparzystą.
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3543
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1948 razy

Re: nieparzysta

Post autor: Jerry »

Skoro
\(f(b)=ab+b=(a+1)b\)
to
\(2\nmid f(b)\iff\begin{cases}2\mid a\\ 2\nmid b\end{cases}\).
Zatem
\(2\nmid (a^2+b)=f(a)\)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ