Jak oszacować siłę tarcia, skoro nie można oszacować siły normalnej?

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kunin
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 12 mar 2024, 12:59
Płeć:

Jak oszacować siłę tarcia, skoro nie można oszacować siły normalnej?

Post autor: kunin »

Rurka jest wpychana do innej rurki. Chcę oszacować pracę wykonaną przez tarcie. Teraz wiemy, tarcie, f = uN. Powiedzmy, że nie mam łatwego sposobu oszacowania lub modelu N. Myślę więc o czymś mniej więcej: wykonana praca, W = (uKL)L. Gdzie K jest sztywnością styku. Ze styku Hertza K = E*R*. E* = sztywność zastępcza, R* = promień zastępczy. Termin uKL kończy się na jednostce Newton (N), a pomnożenie go przez L daje jednostkę pracy. Więc moje pytania są takie,

Czy jest to prawidłowe przybliżenie szacunkowej siły tarcia? Dlaczego lub dlaczego nie?

Jeśli rura lub tor jest zakrzywiony, tarcie powinno być większe, prawda? Czy to przybliżenie to potwierdza? O ile rozumiem, sztywność kontaktowa K zależy od E* i R*, a nie od kształtu czy geometrii ścieżki.
Wszelkie opinie będą mile widziane.
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1635
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 424 razy

Re: Jak oszacować siłę tarcia, skoro nie można oszacować siły normalnej?

Post autor: janusz55 »

Tarcie jest tym, co nazywamy siłą przeciwdziałającą ruchowi względem trwałych powierzchni, utrudniającą ich wzajemne ślizganie się.

Czynnikami wpływającymi na tarcie są : siła, prędkość, chropowatość, przyczepność, wilgotność, zanieczyszczenie i temperatura.

Współczynnik sztywności odnosi się do własności sprężystych i nie ma bezpośredniej zależności z siłą tarcia.
ODPOWIEDZ