Suma liczb

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
crybe
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 18
Rejestracja: 27 lut 2023, 17:44
Podziękowania: 10 razy
Płeć:

Suma liczb

Post autor: crybe »

Policzyć sumę wszystkich dodatnich 6 cyfrowych liczb, których cyfry się nie powtarzają i są ze zbioru {1,2,3,4,5,6}
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Suma liczb

Post autor: kerajs »

]Postawię na: \((1+2+3+4+5+6) \cdot (5!) \cdot 111111 \)
anilewe_MM
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 141
Rejestracja: 12 paź 2021, 17:26
Podziękowania: 597 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: Suma liczb

Post autor: anilewe_MM »

Nie rozumiem :(
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3548
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1952 razy

Re: Suma liczb

Post autor: Jerry »

Jest \(6!\) takich liczb. Wśród nich jest \({6!\over6}=5!\) takich które w rzędzie jedności mają \(1\), \(5!\) takich które w rzędzie jedności mają \(2\), ..., \(5!\) takich które w rzędzie jedności mają \(6\).
Zatem suma jedności jest równa
\(5!\cdot1+5!\cdot2+...+5!\cdot6=(1+2+3+4+5+6)\cdot5!\)
Analogicznie jest z cyframi dziesiątek, setek,... Ale sumy liczb będą równe
\(5!\cdot10+5!\cdot20+...+5!\cdot60=(10+20+30+40+50+60)\cdot5!=(1+2+3+4+5+6)\cdot5!\cdot10\)
\(5!\cdot100+5!\cdot200+...+5!\cdot600=(100+200+300+400+500+600)\cdot5!=\\\qquad=(1+2+3+4+5+6)\cdot5!\cdot100\)...
Pozostaje wydodawać, aby osiągnąć postać podaną przez kerajsa

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ