Funkcja logarytmiczna z parametrem

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
cialo_krzys
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 15 mar 2023, 20:20

Funkcja logarytmiczna z parametrem

Post autor: cialo_krzys »

Dla jakich wartości parametru m dziedziną funkcji: 𝑓(𝑥)=log[(2𝑚−3)𝑥2−(6−𝑚)𝑥+17(𝑚−9)] jest zbiór R.

Próbowałem to rozbić na przypadki f. liniowej i f. kwadratowej ale nie umiem się za to zabrać.
O ile warunki do f. kwadratowej są proste tak do liniowej robi się to pogmatwane. Bardzo proszę o pomoc i jakieś małe wyjaśnienie.
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1647
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 428 razy

Re: Funkcja logarytmiczna z parametrem

Post autor: janusz55 »

Kiedy dziedziną złożonej funkcji logarytmicznej \( f(x) = \log (F(x)) \) jest zbiór wszystkich liczb rzeczywistych ?

Dziedziną funkcji logarytmicznej jest zbiór \( \rr_{+}, \) więc warunek ten możemy wyrazić w postaci

\( \forall _{x\in \rr} (2m-3)x^2 - (6-m)x + 17(m-9)>0 \)

Funkcja kwadratowa \( t(x) = ax^2 +bx + c \) przyjmuje wartości dodatnie dla każdego \( x\in \rr \) wtedy i tylko wtedy, gdy spełniona jest alternatywa warunków:

\( I \ \ \begin{cases} a>0 \\ \Delta <0 \end{cases} \)

\( II \ \ \begin{cases} a = b = 0 \\ c>0 .\end{cases} \)

Proszę dokończyć zadanie.
ODPOWIEDZ