liczby zespolone

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Joewa
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 11 kwie 2019, 15:04
Podziękowania: 4 razy
Płeć:

liczby zespolone

Post autor: Joewa »

Wyznacz zespolone rozwiazania z=x+iy równania :

z=iz-4/(1-i)z-(2-i)
i każde zapisz w postaci trygonometryczne.
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1647
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 428 razy

Re: liczby zespolone

Post autor: janusz55 »

Proszę tą równość porządnie zapisać.
Joewa
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 11 kwie 2019, 15:04
Podziękowania: 4 razy
Płeć:

Re: liczby zespolone

Post autor: Joewa »

Wyznacz zespolone rozwiazania z=x+iy równania :

z=iz-4/[(1-i)z-(2-i)]
i każde zapisz w postaci trygonometryczne. Przepraszam zastosowałam skrót myślowy.
maria19
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 377
Rejestracja: 31 maja 2019, 19:32
Podziękowania: 346 razy
Otrzymane podziękowania: 95 razy

Re: liczby zespolone

Post autor: maria19 »

Joewa
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 11 kwie 2019, 15:04
Podziękowania: 4 razy
Płeć:

Re: liczby zespolone

Post autor: Joewa »

Wyznacz zespolone rozwiazania \(z=x+iy\) równania :

\(\frac{iz-4}{(1-i)z-(2-i)}\)\(=z\)

i każde zapisz w postaci trygonometryczne.
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3548
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1952 razy

Re: liczby zespolone

Post autor: Jerry »

Dla \(z\ne{2-i\over1-i}\) równanie jest równoważne
\[(1-i)z^2-2z+4=0\\ \Delta=\ldots\]
Pozdrawiam
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1647
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 428 razy

Re: liczby zespolone

Post autor: janusz55 »

\( \frac{iz-4}{(1-i)z-(2-i)} = z\)

Założenie

\( (1-i)z -(2-i) \neq 0 \)

\( z -zi -2 +i \neq 0 \)

\( (z-2) - i(z-1) \neq 0 \)

\( z\neq 2 \wedge z \neq1.\)

"Na krzyż"

\( iz - 4 = (1-i)z^2 - z(2-i) \)

\( iz - 4 = z^2 -iz^2-2z +iz \)

Redukuje się \( iz \)

\( z^2 - 2z +4 -iz^2 = 0.\)

\( (1-i)z^2 -2z + 4 = 0 \)

\( \Delta = ... \)

lub

\((z-2)^2 -iz^2 = 0 \)

\( (z-2- \sqrt{i} z)( z-2 +\sqrt{i}z) = 0 \)

\( z_{1} = \ \ ... \ \ z_{2} = \ \ ... .\)
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3548
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1952 razy

Re: liczby zespolone

Post autor: Jerry »

janusz55 pisze: 11 lut 2024, 11:29 \( z\neq 2 \wedge z \neq1.\)
Dla \(z=1\) mamy \(m(z)=(1-i)\cdot1-(2-i)=-1\ne0\),
dla \(z=2\) mamy \(m(z)=(1-i)\cdot2-(2-i)=-i\ne0\),
zatem \(\{1,2\} \subset D\)

Pozdrawiam
Joewa
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 11 kwie 2019, 15:04
Podziękowania: 4 razy
Płeć:

Re: liczby zespolone

Post autor: Joewa »

[/quote]
Jerry pisze: 11 lut 2024, 10:51 Dla \(z\ne{2-i\over1-i}\) równanie jest równoważne
\[(1-i)z^2-2z+4=0\\ \Delta=\ldots\]
Pozdrawiam
\[(1-i)z^2-2z+4=0\\ \Delta=4-16(1-i)\]
\(z_{1}={1- \sqrt{-3+4i} \over1-i}\ \\z_{2}={1+ \sqrt{-3+4i} \over1-i}\)

Czy to jest dobrze? Teraz powinnam to przekształcić i zapisać w postaci trygonometrycznej jeżeli jest to możliwe.
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1647
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 428 razy

Re: liczby zespolone

Post autor: janusz55 »

Dobrze.

\( z_{1}={1- \sqrt{-3+4i} \over1-i}\ \\z_{2}={1+ \sqrt{-3+4i} \over1-i} \)

Proszę obliczyć pierwiastek kwadratowy z liczby \( -3 +4i \) według wzoru

\( \sqrt{a +i b} = \pm \left ( \sqrt{\frac{|z| + a}{2}} + i sign(b)\sqrt{\frac{|z| - a}{2}}\right).\)

dla

\( a = -3, \ \ b = 4, \ \ |z|= 5, \ \ sign(b) = +1 \) i podstawić do równań \( z_{1}, \ \ z_{2}. \)

Odpowiedzi:

\( \sqrt{-3 + 4i} = 1 +2i, \ \ z_{1} = 1-i, \ \ z_{2} = 2i.\)

Pozostała część zadania, to znalezienie postaci trygonometrycznej liczb \( z_{1} = 1-i , \ \ z_{2} = 2i.\)
ODPOWIEDZ