prosta o r. parametrycznym x=t(1,0,2) -> co oznacza ten zapis

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
watadam
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 10 lut 2024, 10:07
Podziękowania: 5 razy

prosta o r. parametrycznym x=t(1,0,2) -> co oznacza ten zapis

Post autor: watadam »

co oznacza zapis - prosta o równaniu parametrycznym x=t(1,0,2), gdzie t należy do R.
Jak inaczej zapisać tą prostą?

(mam zadanie: "wyznacz równanie płaszczyzny równoległej do płaszczyzny 8x-2y-4z+8=0 i zawierającej prostą o równaniu parametrycznym x=t(1,0,2), gdzie t należy do R."

umiałabym rozwiązać to zadanie, ale nie rozumiem zapisu tej prostej.
Jak to zapisać w "zwykłej" postaci parametrycznej x=... y=... z=..., albo w postaci kierunkowej?
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1647
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 428 razy

Re: prosta o r. parametrycznym x=t(1,0,2) -> co oznacza ten zapis

Post autor: janusz55 »

Jest to prosta \( l \) w przestrzeni \( \rr^3 \) w postaci parametrycznej

\( l: \begin{cases} x = 0 +1t \\ y = 0 + 0t \\ z = 0 +2t \\ t\in \rr \end{cases}, \)

czyli przechodząca przez punkt \( (0,0,0) \) o wektorze kierunkowym \( [1, 0 , 2].\)

Postać kierunkowa prostej

\( l: \frac{x-0}{1} = \frac{y-0}{0} = \frac{z-0}{2}. \)

Postać wektorowa prostej

\( l: \begin{bmatrix} x \\ y \\ z \end{bmatrix} = \begin{bmatrix} 0 \\ 0 \\ 0 \end{bmatrix} +t\begin{bmatrix} 1 \\ 0 \\ 2 \end{bmatrix} \ \ t\in \rr. \)
watadam
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 10 lut 2024, 10:07
Podziękowania: 5 razy

Re: prosta o r. parametrycznym x=t(1,0,2) -> co oznacza ten zapis

Post autor: watadam »

Super, dziękuję za szybką odpowiedź!
ODPOWIEDZ