Wyznaczyć kąt między płaszczyzną, a prostą

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Bartek216
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 02 lut 2024, 21:14
Płeć:

Wyznaczyć kąt między płaszczyzną, a prostą

Post autor: Bartek216 »

Wyznacz kąt pomiędzy płaszczyzną II, a prostą L

równanie płaszczyzny II: x+y+z-18=0
równanie prostej L: ((x-3)/1)=((y-3)/2)=((z-2)/3)
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1647
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 428 razy

Re: Wyznaczyć kąt między płaszczyzną, a prostą

Post autor: janusz55 »

Metoda I
Skorzystanie bezpośrednio ze wzoru na sinus kąta zawartego między prostą a płaszczyzną w przestrzeni.

\( \sin(\phi) = \frac{|Aa +Bb + Cc|}{\sqrt{A^2+B^2 +C^2}\sqrt{a^2+b^2+c^2}}.\)

\( \sin(\phi) = \frac{|1\cdot 1 + 1\cdot 2 + 1\cdot 3|}{\sqrt{1^2+1^2+1^2}\sqrt{1^2+2^2+3^2}}= \frac{6}{\sqrt{3}\cdot \sqrt{14}}= \frac{6}{\sqrt{42}}= \frac{6}{\sqrt{6}\cdot \sqrt{7}} = \frac{\sqrt{6}}{\sqrt{7}} = \sqrt{\frac{6}{7}}.\)

\( \phi = arc\sin\left(\frac{6}{7}\right) \approx 68^{o}.\)
ODPOWIEDZ