prawdopodobieństwo

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
puxux
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 63
Rejestracja: 07 maja 2021, 14:52
Podziękowania: 22 razy

prawdopodobieństwo

Post autor: puxux »

Na inauguracji roku akademickiego jest 10 ponumerowanych miejsc w rzędzie przeznaczonym dla profesorów. Każdy z profesorów losuje jedno miejsce. Profesorowie X i Y nie lubią się i nie chcą siedzieć obok siebie. Ile wynosi prawdopodobieństwo, że profesor X nie wylosuje miejsca obok profesora Y?
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3549
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1952 razy

Re: prawdopodobieństwo

Post autor: Jerry »

\[p(A)=1-\frac{{9\choose1}\cdot2!\cdot8!}{10!}\]
bo w zdarzeniu przeciwnym: wybieram parę miejsc obok siebie, sadzam na nich X i Y, pozostali siadają na pozostałych miejscach.

Pozdrawiam
EsafaliTakru
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 9
Rejestracja: 05 gru 2023, 13:52
Płeć:

Re: prawdopodobieństwo

Post autor: EsafaliTakru »

Aby obliczyć prawdopodobieństwo, że profesor X nie wylosuje miejsca obok profesora Y, musimy najpierw rozważyć dwa scenariusze:

Scenariusz 1: Profesorowie X i Y siedzą obok siebie.

W tym przypadku profesor X może wylosować jedno z dwóch miejsc obok profesora Y (miejsce nr 1 lub nr 10). Profesor Y ma wtedy 8 pozostałych miejsc do wyboru.

Scenariusz 2: Profesorowie X i Y nie siedzą obok siebie.

W tym przypadku profesor X może wylosować jedno z 8 miejsc, które nie są obok profesora Y. Profesor Y ma wtedy 9 pozostałych miejsc do wyboru.

Prawdopodobieństwo:

Prawdopodobieństwo scenariusza 1 to:

(2/10) * (8/9) = 16/90
Prawdopodobieństwo scenariusza 2 to:

(8/10) * (9/9) = 72/90
Ponieważ te dwa scenariusze wykluczają się nawzajem, suma ich prawdopodobieństw musi wynosić 1.

Ostateczne prawdopodobieństwo:

Prawdopodobieństwo, że profesor X nie wylosuje miejsca obok profesora Y to:

72/90 - 16/90 = 56/90 = 0,6222 (zaokrąglone do czterech miejsc po przecinku)
Odpowiedź:

Prawdopodobieństwo, że profesor X nie wylosuje miejsca obok profesora Y wynosi 0,6222, czyli około 62,22%.
puxux
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 63
Rejestracja: 07 maja 2021, 14:52
Podziękowania: 22 razy

Re: prawdopodobieństwo

Post autor: puxux »

EsafaliTakru pisze: 06 lut 2024, 09:13 Prawdopodobieństwo scenariusza 1 to:

(2/10) * (8/9) = 16/90
Prawdopodobieństwo scenariusza 2 to:

(8/10) * (9/9) = 72/90
Ponieważ te dwa scenariusze wykluczają się nawzajem, suma ich prawdopodobieństw musi wynosić 1.
Ale te dwa prawdopodobieństwa się nie sumują 16/90 + 72/90 = 1?
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3549
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1952 razy

Re: prawdopodobieństwo

Post autor: Jerry »

Post EsafaliTakru to przykład trollingu

Pozdrawiam
puxux
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 63
Rejestracja: 07 maja 2021, 14:52
Podziękowania: 22 razy

Re: prawdopodobieństwo

Post autor: puxux »

Jerry pisze: 04 lut 2024, 20:33 \[\frac{{9\choose1}\cdot2!\cdot8!}{10!}\]
bo w zdarzeniu przeciwnym: wybieram parę miejsc obok siebie, sadzam na nich X i Y, pozostali siadają na pozostałych miejscach.
czy mógłbyś wytłumaczyć skąd \({9\choose1}\cdot2!\cdot8!\) się bierze?

ja to rozpatrywałem w takich przypadkach:
\({8\choose1}\cdot{2\choose1}\cdot8!\) - gdy profesor usiądzie w środku
\({2\choose1}\cdot{1\choose1}\cdot8!\) - gdy profesor usiądzie na brzegu
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3549
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1952 razy

Re: prawdopodobieństwo

Post autor: Jerry »

puxux pisze: 13 lut 2024, 21:40 czy mógłbyś wytłumaczyć skąd \({9\choose1}\cdot2!\cdot8!\) się bierze?
X,Y mogą usiąść na miejscach 1,2; 2,3; ...; 9,10. Zatem takich możliwości (liczyłem na palcach) jest \(9={9\choose1}\). Na wybranych miejscach mogą usiąść XY albo YX, czyli \(2!\) sposobów. Pozostali "hulaj dusza, piekła nie ma"

Pozdrawiam
PS. Jeśli otrzymujesz tę samą liczbę - jest OK
ODPOWIEDZ