Dowód

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kalo89
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 20
Rejestracja: 22 sty 2024, 09:46
Podziękowania: 6 razy

Dowód

Post autor: kalo89 »

Trzeba udowodnić, że dla każdej liczby naturalnej\( n \), liczba \(10^n+4^n-2\) jest liczbą podzielną przez 3. Da się to zrobić wnioskując o jakichś parzystościach takiego wyrażenia \(2(5^n+2^n-1)\) czy nie?
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3549
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1952 razy

Re: Dowód

Post autor: Jerry »

Ale
\(10^n+4^n-2\ne2(5^n+2^n-1)\), bo np. \(2\cdot5^n\ne10^n=2^n\cdot5^n\)
Ja bym poszedł w
\(10^n+4^n-2=(10^n-1)+(4^n-1)=\ldots\)
i kontynuacja wzorem ze ściągawki maturalnej:
\[a^n-1=(a-1)(a^{n-1}+a^{n-2}+\ldots+a+1)\]
Pozdrawiam
kalo89
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 20
Rejestracja: 22 sty 2024, 09:46
Podziękowania: 6 razy

Re: Dowód

Post autor: kalo89 »

Fakt.
A z takiego \(2^n(5^n+2^n)-2\) nie da się czegoś wykrzesać?
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3549
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1952 razy

Re: Dowód

Post autor: Jerry »

Wg mnie - nie!

Pozdrawiam
kalo89
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 20
Rejestracja: 22 sty 2024, 09:46
Podziękowania: 6 razy

Re: Dowód

Post autor: kalo89 »

A jakiś inny sposób. Bo w tym przytoczonym przez Ciebie trzeba być doświadczonyn i wiedzieć że po rozkładzie na takie "kontynuacje" jakie napisałeś wyjdzie coś podzielnego przez 3 przed nawias.
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3549
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1952 razy

Re: Dowód

Post autor: Jerry »

Intuicyjnie prostsze, dowodowo bardziej skomplikowane?
Zasada indukcji matematycznej zupełnej

Pozdrawiam
kalo89
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 20
Rejestracja: 22 sty 2024, 09:46
Podziękowania: 6 razy

Re: Dowód

Post autor: kalo89 »

Są tam opisane dowody równości. A jak dowieść tę podzielność? Napisałbyś?
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3549
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1952 razy

Re: Dowód

Post autor: Jerry »

Chcesz - masz, zrozumiesz - dobrze, ale mojego komentarza już więcej w wątku nie będzie!
\(1^\circ\quad\)Sprawdźmy dla \(n=1\): \(m_1=10^1+4^1-2=12=3\cdot4\)
\(2^\circ\quad\)Załóżmy, że dla pewnego \(n=k\ge1\) istnieje liczba całkowita \(q_k\) taka, że \(m_k=10^k+4^k-2=3\cdot q_k\) i sprawdźmy czy istnieje liczba całkowita \(q_{k+1}\) taka, że \(m_{k+1}=10^{k+1}+4^{k+1}-2=3\cdot q_{k+1}\):
\(L_T=m_{k+1}=10^{k+1}+4^{k+1}-2=10\cdot10^k+4\cdot4^k-2=6\cdot10^k+4(10^k+4^4-2)+6\nad{\text{z Z}}{=}6\cdot10^k+4\cdot3\cdot q_k+6=\\ \quad\quad=3(2\cdot10^k+4\cdot q_k+2)\\
L_T=P_T\iff q_{k+1}=(2\cdot10^k+4\cdot q_k+2)\in\zz\)
Ponieważ wykazaliśmy podzielność dla \(n=1\) i z podzielności dla dowolnego \(n\ge1\) wywnioskowaliśmy podzielność dla następnego \(n\), to na mocy zasady indukcji matematycznej zupełnej możemy stwierdzić, że podzielność zachodzi dla każdego \(n\) naturalnego dodatniego. CKD

Pozdrawiam
Icanseepeace
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 437
Rejestracja: 03 kwie 2021, 21:36
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 253 razy
Płeć:

Re: Dowód

Post autor: Icanseepeace »

Dlaczego nie użyć kongruencji?
https://www2.im.uj.edu.pl/LeszekPieniaz ... est-5.html
W mojej opinii są najprostszym sposobem na takie zadania.
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3549
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1952 razy

Re: Dowód

Post autor: Jerry »

Icanseepeace pisze: 27 sty 2024, 20:51 Dlaczego nie użyć kongruencji?
Masz rację, nie pomyślałem... :?

Pozdrawiam
kalo89
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 20
Rejestracja: 22 sty 2024, 09:46
Podziękowania: 6 razy

Re: Dowód

Post autor: kalo89 »

Sorki, ale co to znaczy nad znakiem równości zZ? Z założenia?
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3549
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1952 razy

Re: Dowód

Post autor: Jerry »

Tak.

Pozdrawiam
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1647
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 428 razy

Re: Dowód

Post autor: janusz55 »

Wykażemy, że dla każdej liczby naturalnej \( n \) prawdziwe jest zdanie:

\( T(n): \) Liczba \( 10^{n} + 4^{n} -2 \) jest podzielna przez \( 3.\)

Założenie to zapiszemy w postaci równoważnej.

Istnieje taka liczba naturalna \( a_{n} \) , że \( 10^{n} + 4^{n} -2 = 3 a_{n} \)

Sprawdzenie

1) Zdanie

\( T(1): \) Istnieje taka liczba \( a_{1}\), że \( 10^1 +4^1 -2 = 3a_{1} \)

jest zdaniem prawdziwym, bo \( 10^1 +4^1 -2 = 10 + 4 - 2 = 12 = 3\cdot 4.\)

Założenie indukcyjne.

2) Załóżmy, że dla pewnej liczby naturalnej \( k \) prawdziwe jest zdanie:

\(T(k):\) istnieje taka liczba naturalna \( a_{k} \), że \( 10^{k} +4^{k}-2 = 3a_{k}.\)

Krok indukcyjny.

Wykażemy prawdziwość zdania

\( T(k+1): \) istnieje taka liczba naturalna \( a_{k+1} \), że \( 10^{k+1} +4^{k+1}-2 = 3a_{k+1}.\)

Przekształcając lewą stronę tego wzoru \( 10^{k+1} +4^{k+1} -2 =3a_{k+1} \) i korzystając z prawdziwości zdania \( T(k)\) (założenie idukcyjne), otrzymujemy

\( 10^{k+1} +4^{k+1} -2 = 10\cdot 10^{k} +4\cdot 4^{k} - 2 = 10(10^{k} +4^{k}-2) - 6\cdot 4^{k} +18 = 10(10^{k}+4^{k}-2) -3 (2\cdot 4^{k}-6) = 3a_{k+1}.\)

gdzie

\( a_{k+1}= 10a_{k} - 3(2\cdot 4^{k} -6) \)

Odjemna różnicy jest podzielna przez \( 3 \) z założenia indukcyjnego. Odjemnik jest podzielny przez \( 3.\) Różnica dwóch liczb podzielnych przez \( 3 \) jest podzielna przez \( 3.\)

Zdanie \( T(k+1) \) jest prawdziwe.

Wykazaliśmy, że

1) Zdanie \( T(1) \) jest prawdziwe.

2) Dla każdej liczby naturalnej \( k \) z prawdziwości zdania \( T(k) \) wynika prawdziwość zdania \( T(k+1).\)

Na podstawie zasady indukcji zupełnej, dla każdego \( n\in \nn \) zdanie \( T(n) \) jest zdaniem prawdziwym.
\( \Box \)
ODPOWIEDZ