Wykaż nierówność

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
anilewe_MM
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 141
Rejestracja: 12 paź 2021, 17:26
Podziękowania: 597 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Wykaż nierówność

Post autor: anilewe_MM »

\( \frac{a+1}{b+1} + \frac{b}{a} >2\) dla \(0<a<b\)
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3549
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1952 razy

Re: Wykaż nierówność

Post autor: Jerry »

Redakcja wynikająca z analizy starożytnych:
\[+\underline{\begin{cases}(a-b)^2>0\\ b-a>0\end{cases}}\\
a^2-2ab+b^2+b-a>0\\
a^2+a+b^2+b>2ab+2a\qquad|:(ab+a)\\
\frac{a(a+1)}{a(b+1)}+\frac{b(b+1)}{a(b+1)}>2\\
\frac{a+1}{b+1} + \frac{b}{a} >2\\
\text{CKD}\]
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3549
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1952 razy

Re: Wykaż nierówność

Post autor: Jerry »

Albo:
  1. \(\frac{a+1}{b+1}>\frac{a}{b}\)
    bo
    \(ab+b>ab+a\\ b>a\)
  2. \(\bigwedge\limits_{a\cdot b>0}\frac{a}{b}+\frac{b}{a}\ge2\quad\text{i równość dla } a=b\)
    bo
    \(a^2+b^2\ge2ab\\ (a-b)^2\ge0\)
  3. Z 1. i 2.:
    \(L_t=\frac{a+1}{b+1}+\frac{b}{a}>\frac{a}{b}+\frac{b}{a}\ge2=P_T\)
Pozdrawiam
anilewe_MM
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 141
Rejestracja: 12 paź 2021, 17:26
Podziękowania: 597 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: Wykaż nierówność

Post autor: anilewe_MM »

Jerry pisze: 27 sty 2024, 18:39 Redakcja wynikająca z analizy starożytnych:
Nie rozumiem :(
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3549
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1952 razy

Re: Wykaż nierówność

Post autor: Jerry »

Przekształcałem daną nierówność równoważnie do postaci prawdziwej w sposób oczywisty, w dowodzie przekształcenia zapisałem "od tyłu"

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ