logarytmy

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Filip25
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 178
Rejestracja: 14 lis 2022, 11:18
Podziękowania: 94 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

logarytmy

Post autor: Filip25 »

Za pomocą a i b
\(a=log_{2}75\) oraz \(b=log_{2}54\)
oblicz \(log_{3}10\)
Filip25
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 178
Rejestracja: 14 lis 2022, 11:18
Podziękowania: 94 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

Re: logarytmy

Post autor: Filip25 »

Dziękuje , już mi wyszło
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3548
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1952 razy

Re: logarytmy

Post autor: Jerry »

Na potrzeby szukajki:
  • \(b=\log_254=\frac{\log_354}{\log_32}=\frac{\log_32+3}{\log_32}\So \log_32=\frac{3}{b-1}\)
  • \(a=\log_275=\frac{\log_375}{\log_32}=\frac{2\log_35+1}{\log_32}\So \log_35=\frac{a\log_32-1}{2}=\ldots=\frac{3a-b+1}{2b-2}\)
  • \(\log_310=\log_32+\log_35=\ldots=\frac{3a-b+7}{2b-2}\)
Pozdrawiam
Maciek32
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 88
Rejestracja: 14 mar 2023, 17:08
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Re: logarytmy

Post autor: Maciek32 »

Jerry pisze: 27 sty 2024, 18:21
  • \( \log_32=\frac{3}{b-1}\)
A to tego jak dojść? Ja tylko coś takiego uzyskałem:
\( \log _32\cdot b-\log _32=3\)
[edit]
jednak widzę \((b-1) \log _32=3\)
ODPOWIEDZ