Wykaż, że

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
anilewe_MM
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 141
Rejestracja: 12 paź 2021, 17:26
Podziękowania: 597 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Wykaż, że

Post autor: anilewe_MM »

jeżeli równanie \(x^2+px+q=0\) ma pierwiastki, to równanie \(x^2+p \left( a+\frac{1}{a}\right) x+q\left( a-\frac{1}{a}\right)^2=0\) też ma pierwiastki dla \(p,q,a\ne0\) rzeczywistych
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3549
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1952 razy

Re: Wykaż, że

Post autor: Jerry »

Założenie: \(\quad p^2-4q\ge0\)
Teza: \(\quad p^2\left( a+\frac{1}{a}\right)^2-4q\left( a-\frac{1}{a}\right)^2\ge0\)
Dowód:
\[L_T=p^2\left[\left(a-{1\over a}\right)^2+4\right]-4q\left( a-\frac{1}{a}\right)^2=\\
=(p^2-4q)\left(a-{1\over a}\right)^2+4p^2\ge0=P_T\\ \text{CKD}\]
Pozdrawiam
anilewe_MM
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 141
Rejestracja: 12 paź 2021, 17:26
Podziękowania: 597 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: Wykaż, że

Post autor: anilewe_MM »

Tak zaczynałam, ale skończyć nie potrafiłam :(
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3549
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1952 razy

Re: Wykaż, że

Post autor: Jerry »

Praktyka czyni mistrza :idea:

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ