precesja

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
rmit
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 41
Rejestracja: 01 maja 2023, 18:58
Podziękowania: 18 razy

precesja

Post autor: rmit »

Czy prędkość precesji wirującego bąka zmienie się jeśli zostanie umieszczony w startującej rakiecie z przyspieszniem 5g jeśli tak to o ile?

Bardzo proszę o pomoc
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1649
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 428 razy

Re: precesja

Post autor: janusz55 »

\( \frac{ \omega'_{pr}}{\omega_{pr}} = \frac{\frac{m\cdot 5\cdot g l}{I_{s}\cdot\omega}}{\frac{m\cdot g I}{I_{s}\cdot \omega}} = 5.\)

gdzie:

\( \omega_{pr}, \omega'_{pr} \) - prędkości kątowe precesji bąka odpowiednio na Ziemi i w rakiecie.

\( m \) - masa bąka.

\( l \) - długość ramienia momentu - odległość od podparcia do środka masy.[/tex]

\( I_{s} \) - wartość momentu bezwładności.

Odpowiedź:

prędkość precesji wirującego bąka wzrośnie pięciokrotnie, jeśli zostanie umieszczony w startującej rakiecie z przyśpieszniem \( 5 g. \)
ODPOWIEDZ