Umie ktoś rozwiązać ten przykład
\(y=-x^4+8x^3-24x^2-3\)
Przedziały wypukłości i wklęsłości oraz punkty przegięcia
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 1
- Rejestracja: 22 sty 2024, 13:15
- Płeć:
- Jerry
- Expert
- Posty: 3544
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 51 razy
- Otrzymane podziękowania: 1949 razy
Re: Przedziały wypukłości i wklęsłości oraz punkty przegięcia
\(y'=-4x^3+24x^2-48x\\
y''=-12x^2+48x-48=-12(x-2)^2\wedge D''=D'=D=\rr\)
Ponieważ dla każdego \(x\in D\) druga pochodna jest niedodatnia i zeruje się raz, dla \(x=2\), to punktów przegięcia brak i wykres tej funkcji jest wklęsły od dołu (podstyczny)
Pozdrawiam
y''=-12x^2+48x-48=-12(x-2)^2\wedge D''=D'=D=\rr\)
Ponieważ dla każdego \(x\in D\) druga pochodna jest niedodatnia i zeruje się raz, dla \(x=2\), to punktów przegięcia brak i wykres tej funkcji jest wklęsły od dołu (podstyczny)
Pozdrawiam