Trójkąt wpisany w okrąg

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
jasminka
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 24 paź 2021, 23:01
Podziękowania: 17 razy

Trójkąt wpisany w okrąg

Post autor: jasminka »

W okrąg o równaniu \(x^2+y^2-4y-2y-20=0\) wpisano trójkąt prostokątny, równoramienny ABC, o kącie prostym przy wierzchołku \(C=(-1,-3)\). Wyznacz współrzędne pozostałych wierzchołków trójkąta.
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Trójkąt wpisany w okrąg

Post autor: kerajs »

(-2,4) i (6,-2)
jasminka
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 24 paź 2021, 23:01
Podziękowania: 17 razy

Re: Trójkąt wpisany w okrąg

Post autor: jasminka »

Dzięki...ale jakaś podpowiedź jak do tego dojść?
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3548
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1952 razy

Re: Trójkąt wpisany w okrąg

Post autor: Jerry »

Równanie
jasminka pisze: 19 sty 2024, 20:22 \(x^2+y^2-4y-2y-20=0\)
wygląda dziwnie, zatem, po linii najmniejszego oporu,:
  1. wyznacz współrzędne środka \(Q(x_Q,y_Q)\) okręgu
  2. oblicz współrzędne wektora \(\vec{QC}=[a,b]\), który potraktuj jako wektor normalny do prostej \(l\) zawierającej \(\overline{AB}\)
  3. napisz równanie prostej \(l:a(x-x_Q)+b(y-y_Q)=0\)
  4. rozwiąż układ z równań: okręgu i prostej \(l\)
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ