Całka

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Hermi
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 32
Rejestracja: 22 lis 2023, 19:05
Podziękowania: 23 razy
Płeć:

Całka

Post autor: Hermi »

Hej, jak rozwiązać tą całkę używając podstawienia

\(\int \frac{1}{2 + \sqrt{x}} \, dx\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17552
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Całka

Post autor: radagast »

Hermi pisze: 18 gru 2023, 13:36 Hej, jak rozwiązać tą całkę używając podstawienia

\(\int \frac{1}{2 + \sqrt{x}} \, dx\)
\(\int \frac{1}{2 + \sqrt{x}} \, dx= \begin{vmatrix} \sqrt{x}=t\\ x=t^2 \\dx=2tdt \end{vmatrix} =2 \int \frac{tdt}{2+t} =2 \int \frac{2+t-2}{2+t} dt =2 \int 1- \frac{2}{2+t} dt=2t-4\ln|2+t|+C \)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17552
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Całka

Post autor: radagast »

A na następny raz masz tu taką sztuczną inteligencję : https://mathdf.com/int/pl/
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1635
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 424 razy

Re: Całka

Post autor: janusz55 »

Nie używając kalkulatora całek

\( \int\frac{1}{2 +\sqrt{x}} dx = [ 2 + \sqrt{x} = y, \ \ \sqrt{x} = y -2, \ \ \frac{1}{2\sqrt{x}} dx = dy , \ \ dx = 2\sqrt{x}dy = 2(y-2)dy] =\)

\( \int \frac{2(y-2)}{y} dy = \int \left( 2 - \frac{4}{y}\right)dy = \ \ ... \)
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3544
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1949 razy

Re: Całka

Post autor: Jerry »

janusz55 pisze: 18 gru 2023, 14:16 Nie używając kalkulatora całek
Dlaczego? Ten portal jest bardziej kształcący niż nasze posty!

Pozdrawiam
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1635
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 424 razy

Re: Całka

Post autor: janusz55 »

Nie zgadzam się z tym stwierdzeniem. Umysłu żywego - nie leniwego nie zastąpią "cudowne " programy takie jak na przykład "Wolfram Alpha Pro" , "Skylab", Math DF czy inne.

Portal Math DF podpowiada bzdury, jak ma Pan na przykład do rozwiązania bardziej skomplikowane zadanie z treścią.
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3544
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1949 razy

Re: Całka

Post autor: Jerry »

Omniscius locuta, causa finita.
ODPOWIEDZ