Punkty F1=(-5,0), F2=(5,0) są ogniskami elipsy. Znaleźć równanie tej elipsy, jeżeli wiadomo, że jednym z jej wierzchołków jest punkt W=(0,-3).
Odpowiedz do tego znalazłem lecz, w moich obliczeniach wychodzi
\frac{x^{2}}{10^{2}}+\frac{\left(y+3\right)^{2}}{3^{2}}=1
Odpowiedz to: https://forum.zadania.info/viewtopic.php?t=68532
Nie wiem gdzie robię źle
Elipsa
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 1641
- Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 426 razy
Re: Elipsa
Dla elipsy, gdy \( a>b \)
\( c^2 = a^2 - b^2 \rightarrow a^2 = \ \ ... \)
gdzie:
\( b = - 3 \vee b = 3 , \ \ c = -5 \vee c = 5 \)
\( \frac{x^2}{a^2} + \frac{y^2}{b^2} = 1.\)
\( c^2 = a^2 - b^2 \rightarrow a^2 = \ \ ... \)
gdzie:
\( b = - 3 \vee b = 3 , \ \ c = -5 \vee c = 5 \)
\( \frac{x^2}{a^2} + \frac{y^2}{b^2} = 1.\)