wyznacz wartości parametrów, aby funkcje były ciągłe

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
yelan
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 35
Rejestracja: 22 lis 2022, 17:42
Podziękowania: 17 razy

wyznacz wartości parametrów, aby funkcje były ciągłe

Post autor: yelan »

\(f(x)=\begin{cases}m \frac{4-x^2}{ \sqrt{x+6}-2 }+ \frac{ \pi }{4}, &-6<x<-2 \\ \frac{x(x+1)}{2}+ \arcctg k, & -2 \le x \le 0 \\ \frac{1}{4} \arctg( \pi + \ln x), & x>0\end{cases}
\\ g(x)=\begin{cases}\arcctg \frac{-x}{3-x}, & x<3 \\ 2k^2-3k+ \pi ,& x=3 \\ \pi +2e^{- \frac{1}{(x-3)^2}} ,& x>3\end{cases}\)

:shock:
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3542
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1946 razy

Re: wyznacz wartości parametrów, aby funkcje były ciągłe

Post autor: Jerry »

yelan pisze: 29 lis 2023, 21:01 \( g(x)=\begin{cases}\arcctg \frac{-x}{3-x}, & x<3 \\ 2k^2-3k+ \pi ,& x=3 \\ \pi +2e^{- \frac{1}{(x-3)^2}} ,& x>3\end{cases}\)
Ponieważ:
  1. \(\Lim_{x\to3^-}g(x)=[\arcctg(-\infty)]=\pi\)
  2. \(g(3)=2k^2-3k+ \pi\)
  3. \(\Lim_{x\to3^+}g(x)=\left[\pi+2e^{-\infty}\right]=\pi\)
to trzeba i wystarczy
\[\pi=2k^2-3k=\pi\\
k=0\vee k={3\over2}\]
Pozdrawiam
yelan
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 35
Rejestracja: 22 lis 2022, 17:42
Podziękowania: 17 razy

Re: wyznacz wartości parametrów, aby funkcje były ciągłe

Post autor: yelan »

a czemu w 1 i 3 \( \infty ?\)
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3542
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1946 razy

Re: wyznacz wartości parametrów, aby funkcje były ciągłe

Post autor: Jerry »

yelan pisze: 29 lis 2023, 21:01 \(f(x)=\begin{cases}m \frac{4-x^2}{ \sqrt{x+6}-2 }+ \frac{ \pi }{4}, &-6<x<-2 \\ \frac{x(x+1)}{2}+ \arcctg k, & -2 \le x \le 0 \\ \frac{1}{4} \arctg( \pi + \ln x), & x>0\end{cases}\)
Pomocniczo: \(\Lim_{x\to-2^-}\frac{4-x^2}{ \sqrt{x+6}-2 }=\Lim_{x\to-2^-}\frac{(2-x)(2+x)( \sqrt{x+6}+2) }{x+6-4}=16\)

Jak poprzednio:
  1. \(\Lim_{x\to-2^-}f(x)=16m+{\pi\over4}\)
  2. \(f(-2)=\Lim_{x\to-2^+}f(x)=1+\arcctg k\)
Aby funkcja była ciągła w \(x=-2\) musi
\[16m+{\pi\over4}=1+\arcctg k\]
Analogicznie:
  1. \(\Lim_{x\to0^-}f(x)=f(0)=\arcctg k\)
  2. \(\Lim_{x\to0^-}f(x)=\left[{1\over4}\cdot\arctg(\pi-\infty)\right]={1\over4}\cdot\left(-{\pi\over2}\right)=-{\pi\over8}\)
Aby funkcja była ciągła w \(x=0\) musi
\[\arcctg k=-{\pi\over8}\]

Aby funkcja była ciągła w \((-6;+\infty)\) musi zajść układ:
\[\begin{cases}16m+{\pi\over4}=1+\arcctg k\\\arcctg k=-{\pi\over8}\end{cases}\]
który zostawię Ci do samodzielnego rozwiązani

Pozdrawiam
PS. Wzór przepisałaś kompletny? Wygląda jakby brakowało jednego przedziału określoności...
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3542
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1946 razy

Re: wyznacz wartości parametrów, aby funkcje były ciągłe

Post autor: Jerry »

yelan pisze: 29 lis 2023, 22:10 a czemu w 1 i 3 \( \infty ?\)
OK...

Pomocniczo:
Ad.1) \(\Lim_{x\to3^-}\frac{-x}{3-x}=\left[\frac{-3}{0^+}\right]=-\infty\)

Ad.3) \(\Lim_{x\to3^+}\frac{-1}{(x-3)^2}=\left[\frac{-1}{0^+}\right]=-\infty\)

Pozdrawiam
PS. Dla wyobraźni kilka wykresów
yelan
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 35
Rejestracja: 22 lis 2022, 17:42
Podziękowania: 17 razy

Re: wyznacz wartości parametrów, aby funkcje były ciągłe

Post autor: yelan »

Jerry pisze: 29 lis 2023, 22:32 Pozdrawiam
PS. Wzór przepisałaś kompletny? Wygląda jakby brakowało jednego przedziału określoności...
wzory są w porządku https://pasteboard.co/UGZ19iO0kQba.jpg
yelan
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 35
Rejestracja: 22 lis 2022, 17:42
Podziękowania: 17 razy

Re: wyznacz wartości parametrów, aby funkcje były ciągłe

Post autor: yelan »

yelan pisze: 29 lis 2023, 21:01 \(f(x)=\begin{cases}m \frac{4-x^2}{ \sqrt{x+6}-2 }+ \frac{ \pi }{4}, &-6<x<-2 \\ \frac{x(x+1)}{2}+ \arcctg k, \end{cases}\)
powinno być arctg k zamiast cotanges :o przepraszam za błąd
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3542
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1946 razy

Re: wyznacz wartości parametrów, aby funkcje były ciągłe

Post autor: Jerry »

To niewiele zmienia, nic się nie stało... Układ i tak jest robialny!

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ