Zależności w trójkącie.

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Maciek32
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 88
Rejestracja: 14 mar 2023, 17:08
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Zależności w trójkącie.

Post autor: Maciek32 »

Miałem takie zadanie: Oblicz obwód podanego trójkąta o krótszej przyprostokątnej równej \((6-x)\) i przeciwprostokątnej równej \(x\). Obliczyłem z twierdzenia Pitagorasa długość drugiej przyprostokątnej i wyszło mnie że obsód jest równy \(Obw=x+(6-x)+ \sqrt{36-12x} \). Czyli rozpatrujemy tutaj trójkąty o boku \(x\) którego długość znajduje się w przedziale \(x\in(3;6)\).Także takich trójkątów jest mnóstwo... Nauczycielka powiedziała mnie że to jest zrobione źle poniewasz musiałem zastosować tutaj zależności między bokami w trójkącie prostokątnym, ale w poleceniu o tym nie było mowy :?: Więc kto ma racje? I jak się mają te zależności w tym trójkącie przecież w przykładach w których trzeba obliczyć któryś bok w trójkącie prostokątnym najczęściej z Pitagorasa to wcale nie wychodzą boki z takimi zależnościami?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Zależności w trójkącie.

Post autor: eresh »

Maciek32 pisze: 13 wrz 2023, 12:49 Miałem takie zadanie: Oblicz obwód podanego trójkąta o krótszej przyprostokątnej równej \((6-x)\) i przeciwprostokątnej równej \(x\). Obliczyłem z twierdzenia Pitagorasa długość drugiej przyprostokątnej i wyszło mnie że obsód jest równy \(Obw=x+(6-x)+ \sqrt{36-12x} \). Czyli rozpatrujemy tutaj trójkąty o boku \(x\) którego długość znajduje się w przedziale \(x\in(3;6)\).Także takich trójkątów jest mnóstwo... Nauczycielka powiedziała mnie że to jest zrobione źle poniewasz musiałem zastosować tutaj zależności między bokami w trójkącie prostokątnym, ale w poleceniu o tym nie było mowy :?: Więc kto ma racje? I jak się mają te zależności w tym trójkącie przecież w przykładach w których trzeba obliczyć któryś bok w trójkącie prostokątnym najczęściej z Pitagorasa to wcale nie wychodzą boki z takimi zależnościami?
druga przyprostokątna:
\(b=\sqrt{x^2-(6-x)^2}\\
b=\sqrt{-36+12x}
\)

Poza tym błędu nie widzę.
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Maciek32
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 88
Rejestracja: 14 mar 2023, 17:08
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Re: Zależności w trójkącie.

Post autor: Maciek32 »

Czyli ja mam racje?
Maciek32
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 88
Rejestracja: 14 mar 2023, 17:08
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Re: Zależności w trójkącie.

Post autor: Maciek32 »

Może ktoś mnie wytłumaczyć jak to jest z tymi zależności w trójkącie prostokątnym?
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3548
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1951 razy

Re: Zależności w trójkącie.

Post autor: Jerry »

Wg mnie nie jest dobrze...
  1. Standardowo: \(a=6-x>0,\ b>0,\ c=x>0\) daje \(x\in(0;6)\). Ponadto \(a<c\) wymusza \(x>3\).
  2. Z tw. Pitagorasa: \((6-x)^2+b^2=x^2\iff b=\sqrt{12x-36}\)
  3. Maciek32 pisze: 13 wrz 2023, 12:49 ... trójkąta o krótszej przyprostokątnej równej \((6-x)\)...
    \(a<b\iff (6-x)^2<12x-36\iff x\in(12-6\sqrt2;12+6\sqrt2)\)
Zbierając wyniki:
Dla \(x\in(12-6\sqrt2;6)\) funkcja obwodu trójkąta ma postać: \(p(x)=6+2\sqrt{3x-9}\)

Pozdrawiam
Maciek32
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 88
Rejestracja: 14 mar 2023, 17:08
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Re: Zależności w trójkącie.

Post autor: Maciek32 »

Maciek32 pisze: 13 wrz 2023, 12:49 I jak się mają te zależności w tym trójkącie przecież w przykładach w których trzeba obliczyć któryś bok w trójkącie prostokątnym najczęściej z Pitagorasa to wcale nie wychodzą boki z takimi zależnościami?
A możesz mnie wyjaśnić o co chodzi z tymi zależnościami w trójkącie prostokątnym?
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3548
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1951 razy

Re: Zależności w trójkącie.

Post autor: Jerry »

Maciek32 pisze: 13 wrz 2023, 23:08 A możesz mnie wyjaśnić o co chodzi z tymi zależnościami w trójkącie prostokątnym?
Twoje rozumowanie jest dla mnie OK...
Możliwe, że nauczycielce chodziło o nieuwzględnienie przez Ciebie w rozwiązaniu fragmentu zadania, który zaczerwieniłem w poprzednim poście... Zadaj Jej to pytanie!

Pozdrawiam
Maciek32
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 88
Rejestracja: 14 mar 2023, 17:08
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Re: Zależności w trójkącie.

Post autor: Maciek32 »

Chyba się nie rozumiemy możesz mnie wytłumaczyć dlaczego są przyjęte takie zależności w trójkącie prostokątnym:

Kod: Zaznacz cały

http://www.math.us.edu.pl/prace/2001/bp/strona4.html
skąd to wynika przecież nie musi tak być. Możemy mieć przecież trójkąt prostokątny o przyprostokątnych a=5, b=6 i przeciwprostokątnej równej \(c= \sqrt{61} \)? A tutaj wcale nie ma takich zależności.
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3548
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1951 razy

Re: Zależności w trójkącie.

Post autor: Jerry »

Maciek32 pisze: 14 wrz 2023, 15:12 Chyba się nie rozumiemy ...
Pełna zgoda, ale ja się staram ogarnąć problem!
Maciek32 pisze: 14 wrz 2023, 15:12 ... dlaczego są przyjęte takie zależności w trójkącie prostokątnym:
http://www.math.us.edu.pl/prace/2001/bp/strona4.html
Bo istnieją takie dwa trójkąty prostokątne, zwane charakterystycznymi albo ekierkami, w których, i tylko w nich, zachodzą takie, szczególne, związki :idea:
Maciek32 pisze: 14 wrz 2023, 15:12 ... A tutaj wcale nie ma takich zależności.
I tego, tak naprawdę, nie wiem :( Podaj, proszę, oryginalną treść zadania - wrócimy do tematu!

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ