Oblicz pole obszaru ograniczonego:
\(y=x^3\) oraz \(y=4x\)
Pole obszaru
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- Jerry
- Expert
- Posty: 3551
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 51 razy
- Otrzymane podziękowania: 1954 razy
Re: Pole obszaru
Dane wykresy przecinają się w punktach; \((-2,-8),(0,0),(2,8)\).
Szukane pole jest równe
\(P=2\int\limits_0^2\left(4x-x^3\right)dx=2\cdot\left(\left.2x^2-{x^4\over4}\right|_0^2\right)=2\cdot(8-4)=8\)
Pozdrawiam
Szukane pole jest równe
\(P=2\int\limits_0^2\left(4x-x^3\right)dx=2\cdot\left(\left.2x^2-{x^4\over4}\right|_0^2\right)=2\cdot(8-4)=8\)
Pozdrawiam